Marți, 15 octombrie 2024, ora 10.00, în Aula Magna a Facultății de Teologie din Arad a avut loc lansarea unei noi teze de doctorat în cadrul colecției Studia Doctoralia.
La manifestare au participat Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arheipiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu, Directorul Școlii Doctorale Interdisciplinare din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și d-l Lucian Boldor Șesan, strănepotul Părintelui Prof. Univ. Dr. Valerian Șesan.
Manifestarea științifică s-a deschis prin cuvântul de salut adresat oaspeților de către Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad, care a arătat că acest eveniment se constituie deja într-o tradiție la Facultatea de Teologie din Arad, și anume publicarea și lansarea celor mai bune teze de doctorat, care au primit din partea Comisiei de analiză calificativele de Foarte bine sau Excelent. Prin acest demers se dorește o mai bună receptare în mediul academic și bisericesc a cercetării doctorale.
Eveminetul a continuat prin intervenția muzicală a copiilor clasei a IV-a de la Școala Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae”, instruiți de d-na profesoară Ramona Avram, care au interpretat 3 piese religioase.
A urmat apoi alocuțiunea d-nei Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu, Directorul Școlii Doctorale Interdisciplinare din cadrul universității. Domnia sa a felicitat Facultatea de Teologie pentru evenimentul organizat, precum și întregul corp academic, pentru rigurozitatea și profesionalismul de care dau dovadă, fapt dovedit și de calitatea tezelor de doctorat, care au fost susținute în cadrul Școlii Doctorale, domeniul Teologie.
Cel de-al doilea volum apărut în colecția Studia Doctoralia este teza de doctorat elaborată de Pr. Dr. Florin-Ioan Avram, lucrare intitulată Opera canonică a Pr. Prof. Dr. Valerian Șesan. O evaluare critică a operei sale și importanța ei pentru sistematizarea Dreptului bisericesc, sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus.
În continuare, lucrarea publicată a fost prezentată de către coordonatorul ei, Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, care s-a referit la conținut și structură, insistând asupra câtorva aspecte privind biografia Părintelui Profesor Valerian Șesan și contribuția adusă de acesta la sistematizarea Dreptului bisericesc. La sfârșitul prezentării, Părintele profesor l-a felicitat și i-a mulțumit autorului lucrării, Părintelui Florin Avram, pentru întreaga strădanie depusă.
Autorul cărții, Pr. Dr. Florin-Ioan Avram a făcut câteva precizări legate de volumul lansat, referindu-se la dificultățile pe care le-a întâmpinat pe parcursul cercetării sale, dar și la mulțumirea sufletească pe care a avut-o la sfârșitul acestei munci de cercetare și documentare a lucrării, descoperind lucruri inedite privitoare la personalitatea și opera teologică a Părintelui profesor Valerian Șesan, pe care s-a străduit să o evalueze din perspectivă interdisciplinară. Autorul a adresat, la sfârșit, mulțumiri tuturor celor care l-au sprijinit pe parcursul cercetării sale.
La sfârșitul prezentării, Părintele Consilier Protos. Dr. Iustin Popovici, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a transmis cuvântul de binecuvântare, de apreciere și de felicitare al Întâistătătorului eparhiei arădene, pentru întreaga muncă de cercetare, dar și pentru activitatea pastorală bogată a Părintelui dr. Florin-Ioan Avram.
Cartea apare sub o dublă tutelă: Editura Pro Universitaria București și Editura Universității „Aurel Vlaicu” Arad. Această colecție a fost inițiată de către Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad, în cadrul ei publicându-se tezele de doctorat valoroase prin temă, conținut, structură și concluzii privind cercetarea.
Domnul Lucian Boldor Șesan, strănepotul Părintelui Valerian Șesan, a prezentat și expoziția In Memoriam Pr. Prof. Dr. Valerain Șesan, format din documente, obiecte și fotografii din arhiva familiei Șesan. Domnia sa a evocat în cuvinte emoționante, momentul tulburător al plecării străbunicului său, preotul profesor Valerian Șesan pe calea veșniciei, dar și prima sa întâlnire cu mormântul străbunicului său, la Cernăuți, în anul 1993.
Prin aceste evenimente academice, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad continuă, prin studiu și cercetare, valorificarea tezaurului teologic și cultural din Biserica Ortodoxă.
Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu