Misiunea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad la hramul bisericii din parohia Horia, protopopiatul Arad

      Comments Off on Misiunea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad la hramul bisericii din parohia Horia, protopopiatul Arad

Ziua de Duminică, 23 iunie a.c., a fost pentru enoriaşii Parohiei Horia din Protopopiatul Arad un prilej de aleasă sărbătoare. Praznicul Cincizecimii, care este şi hramul bisericii parohiale, a adunat o mulţime de credincioşi, mulţi îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale, dornici să se închine lui Dumnezeu şi să aducă mulţumire pentru trimiterea în lume a Preasfântului Duh.

Bucuria a fost sporită de prezenţa la sfintele slujbe a Părintelui Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, invitat de preotul paroh Adrian Murg pentru a adăuga un plus de comuniune şi de strălucire hramului. Locaşul împodobit frumos cu flori şi ramuri verzi i-a găzduit, asemenea „cămării de sus” de odinioară, pe închinătorii uniţi în Duhul rugăciunii. Sfânta Liturghie a curs lin şi frumos în armonia cântării liturgice intonată de corul parohiei. La momentul predicii Părintele profesor Ioan Tulcan a oferit credincioşilor un ziditor şi cuprinzător cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia teologică a Persoanei Sfântului Duh şi despre importanţa sărbătorii Cincizecimii ca zi de naştere sub aspect social-comunitar a Bisericii. Sfinţia sa a subliniat rostul Bisericii lui Hristos pentru mântuirea şi înnoirea omului şi a lumii întregi şi i-a îndemnat pe credincioşi să rămână statornici în trăirea şi mărturisirea credinţei precum şi în cercetarea şi cinstirea Sfintei Biserici.

La slujba de hram s-a alăturat şi PC Părinte Flavius Lazea, fiu al satului, împreună cu un grup de credincioşi din Parohia Iermata, pe care o păstoreşte.

După sfintele slujbe a avut loc în curtea bisericii o agapă frăţească însoţită de un buchet de cântece populare şi patriotice interpretate de tânărul şi talentatul rapsod şi absolvent al Facultăţii de Teologie din Arad, Andrei Gurău, şi de un program de dansuri populare susţinut de tineri ai parohiei.

La întreaga manifestare a participat şi domnul primar Mihai Mag, însoţit de câţiva colaboratori din cadrul Primăriei Vladimirescu.

Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Murg