Episcopul Roman (Romulus-Nicolae) Ciorogariu s-a născut în localitatea arădeană Pecica, la 6 decembrie 1852. După absolvirea cursurilor școlii primare din Pecica, unde l-a avut ca dascăl pe Ion Ardeleanu și a celor secundare din Arad, urmează cursurile Institutului Teologic din Arad, pe care le-a absolvit în anul 1877.
A urmat apoi cursurile de specializare în Pedagogie și Psihologie la Universitatea din Bonn. După un scurt stagiu de arhivar la Episcopia Aradului (1880), a ajuns profesor la Institutul Teologic din Arad (1881-1917) unde pe urmă a fost numit director. Între anii 1900-1917 a condus revista eparhială Biserica și Școala, fondată în 1877, colaborând și la alte reviste prestigioase din vremea sa. În anul 1917 este numit vicar eparhial la Oradea, iar la 16 octombrie 1920 ajunge episcop al Oradiei, prin el reluându-se firul întrerupt pe o durată de 225 de ani, al succesiunii ultimului episcop al Oradiei, Efrem Beniamin (1695). Episcopul Roman Ciorogariu trece la cele veșnice în ziua de marți, 21 ianuarie 1936 și este înmormântat în Biserica cu Lună din Oradea.
Sâmbătă, 10 decembrie 2022, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la Pecica s-a desfășurat un eveniment de comemorare a Episcopului Roman Ciorogariu. Programul a debutat cu săvârșirea în biserica parohială ,,Sfinții Trei Ierarhi” din Parohia Pecica I, a unei slujbe de pomenire a ierarhului Roman Ciorogariu la 170 de ani de la naștere, de Chiriarhul arădean, înconjurat de un numeros sobor de preoți din eparhiile Aradului și Oradiei. La finalul acestei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evocat prin cuvinte alese personalitatea marelui ierarh și contribuția adusă la dezvoltarea Bisericii, a Școlii și a întregii societăți. În continuare, a avut loc inaugurarea noii biblioteci parohiale ce va purta numele PS Episcop Roman Ciorogariu și dezvelirea unei plăci aniversare la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa în această localitate.
După aceste momente, în Sala Festivă a Primăriei Pecica s-au desfășurat lucrările Simpozionului dedicat marelui episcop, organizat de preoții Parohiei Ortodoxe Pecica I, Radu Kosztner și Pompiliu Gavra. Simpozionul a debutat cu un Concert de Colinde susținut de Corul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, dirijat de părintele Gabriel Streulea.
Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de binecuvântare a participanților și i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment.
Mai departe, Părintele Prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, delegat al Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preasfinției Sale. Pr. Lect. Univ. Dr. Gabriel Basa a transmis cuvânt de salut din partea Doamnei Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu” și a Părintelui Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, iar Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Pop, din partea Doamnei Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, Rectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad.
Cuvinte de salut au adresat și domnul Doru Sinaci, subprefectul Aradului, domnul Traian Igaș, fost senator și ministru de interne, domnul Petru Antal, primarul localității Pecica și prof. Eugeniu Criste.
În continuare a urmat susținerea în plen a referatelor, de către: Prof. Camelia Chifor (Liceul Teoretic ,,Gheorghe Lazăr” din Pecica), Fiu al Pecicăi, Roman Ciorogariu – călăuză și erou al neamului românesc; Pr. Lect. Univ. Dr. Gabriel Basa (Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad), Părintele Roman Ciorogariu – de la învățăturile dascălului satului său la misiunea de dascăl al învățătorilor și preoților arădeni și bihoreni; Cercet. Dr. Emanuil Nicolae Ineoan (Centrul European de Studii în Probleme Etnice, Academia Română), Conștiința confesională și acțiune politică la Episcopul Roman Ciorogariu; Pr. Prof. Radu-Valer Rus (Vicar eparhial al Episcopiei Oradiei) Roman Ciorogariu, Ierarhul providențial al Oradiei Mari.
Domnul Vasile-Ioan Marcu a interpretat poemul Învață-mă, Doamne! iar doamna Eugenia Pete, poezia Rădăcini.
Corul de copii al Parohiei Pecica I și tinerele Ozoreanu Alessia și Muraru Paisia au interpretat mai multe colinde.
Moderatoarea evenimentului a fost doamna Andreea Ineoan.
Părintele Paroh Radu Kosztner, în calitate de gazdă și organizator a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment de comemorare a Episcopului Roman Ciorogariu, în localitatea sa natală.
Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici