Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu încuviințarea Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, joi, 24 noiembrie 2022, un grup de studenți teologi din anul III și IV au participat la un seminar pastoral-educativ în cadrul Penitenciarului Arad.
Prin mijlocirea P.C. Părinte Vlad Oneț, șef serviciu și preot capelan la Penitenciarul Arad, studenții teologi, îndrumați de Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț au avut posibilitatea să interacționeze cu deținuții din această instituție, punând în practică noțiunile teoretice privind pastorația celor privați de libertate.
În prima parte a întâlnirii, în paraclisul din incinta penitenciarului s-a săvârșit slujba de Te-Deum de către P.C. Părinte Vlad Oneț și P.C. Arhim. Casian Rușeț, răspunsurile fiind date de studenții teologi, la care s-au alăturat o parte din deținuții prezenți. La finalul momentului de rugăciune s-a rostit o meditație duhovnicească de către cadrul didactic îndrumător, subliniindu-se importanța vocației iertării ca mecanism de vindecare, așa cum ne este revelat în Sfânta Scriptură de Mântuitorul Iisus Hristos. Încheierea părții liturgice a aparținut studenților teologi, care au interpretat un mănunchi de colinde pentru cei prezenți, un deținut rostind deopotrivă o poezie adecvată locului și momentului.
În continuare s-a desfășurat un atelier de lucru, în care grupuri mixte de studenți teologi și deținuți au avut posibilitatea să interacționeze, având ca obiectiv formularea unei expresii scurte care să definească valoarea libertății, ținând cont cuvinte cheie precum: Dumnezeu. libertate interioară, libertate exterioară. Formulările alcătuite de cele 6 grupe de lucru, au fost prezentate și evaluate atât de către un juriu alcătuit din angajați ai penitenciarului, cât și de către participanții la atelier. Echipa desemnată câștigătoare a fost cea care a elaborat următoarea sintagmă simbol: Vreau să fiu liber, aleg să-L iubesc pe Dumnezeu!
În încheiere, toți deținuții participanți au primit daruri din partea studenților și a Facultății de Teologie, constând în cruciulițe pectorale, reviste, iconițe și ciocolată. Pentru părintele Vlad Oneț și pentru paraclisul penitenciarului au fost oferite o cruce de binecuvântare, o carte de rugăciune, broșuri, reviste și iconițe. Sfinția Sa a mulțumit Facultății de Teologie din Arad atât pentru daruri, cât și pentru implicarea studenților teologi în parteneriatul educațional-duhovnicesc. Totodată, părintele Vlad Oneț a avut un dialog formativ cu studenții despre configurația unui penitenciar și despre activitatea de pastorație a celor privați de libertate, răspunzând cu răbdare și profesionalism întrebărilor venite din partea acestora.
Vizita pastorală a studenților teologi la Penitenciarul Arad este un răspuns concret la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos de a-i cerceta pe cei închiși (cf. Luca 25, 30-46), dar și o modalitate practică de a dobândi competențe și abilități în cadrul disciplinei Teologie Pastorală.
Ioan-Casian Câmpean – student teolog