Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruință. (Canonul Învierii)
Profesorul de muzică bisericească, cântare corală și dirijat, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a trecut, după o lungă și grea suferință, din vremelnicia lumii acesteia în veșnicia lui Dumnezeu, la vârsta de 67 de ani.
Trupul neînsuflețit al domnului Profesor Mircea Buta a fost depus pentru serile de priveghere în Paraclisul Facultății de Teologie, în după-amiaza zilei de luni, 6 iunie, începându-se încă de atunci citirea neîntreruptă a Psaltirii, de către studenții teologi.
În seara aceleiași zile a fost săvârșită slujba primului priveghi de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un impresionant sobor format din părinții profesori ai Facultății și ai Seminarului Teologic din Arad, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, preoți și diaconi din oraș și din eparhie, alăturându-li-se studenți și elevi seminariști, absolvenți ai Facultății de Teologie, precum și o mulțime de credincioși din oraș și din împrejurimi. Din soborul slujitor a făcut parte și Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, dascăl de muzică bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Facultății, cu vie emoție, deoarece d-l prof. Mircea Buta este cel care a înființat și a condus cu măiestrie această formație corală. La sfârșitul slujbei de priveghere, PS Episcop Emilian a rostit un frumos și bogat cuvânt de suflet, evocând două momente speciale în care l-a cunoscut pe cel prohodit, care s-a distins prin multe calități sufletești și profesionale, dintre care au fost amintite: bunătatea, sinceritatea, nevinovăția și lipsa de vicleșug, a acestui om ales de Dumnezeu spre a-I sluji Lui prin cântare. Corul mixt a interpretat mai multe pricesne armonizate de profesorul Mircea Buta.
Marți dimineață, în Paraclisul Facultății a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie, prilejuită de încheierea studiilor unei noi promoții de absolvenți. La momentul cuvenit al slujbei, părinții slujitorii și absolvenții, l-au pomenit pe d-l prof. Mircea Buta. După încheierea cursului festiv, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, profesorii Facultății și absolvenții au coborât în Paraclisul Facultății, depunând o coroană de flori la căpătâiul d-lui profesor.
În seara aceleiași zile a fost săvârșită cea de-a doua priveghere, de către ÎPS Arhiepiscop Timotei, înconjurat de preoți și diaconi. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a fost reprezentă de doamna Rector, Dr. Ramona Lile. La sfârșitul slujbei au fost interpretate mai multe pricesne și cântări bisericești de către cele două coruri prezente: corul mixt al Facultății de Teologie și corul bărbătesc al masteranzilor, ambele înființate și conduse până nu demult, cu o deosebită pricepere, de d-l prof. Mircea Buta. Actualmente cele două coruri sunt conduse de vrednici ucenici ai eruditului profesor. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Dr. Ionel Popescu, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei. În cuvinte alese și sensibile acesta a elogiat personalitatea muzicală de excepție a d-lui prof. Mircea Buta, pe care l-a numit „apărătorul cântării bisericești din vestul țării”, evocând și multiplele misiuni întreprinse în întreaga Mitropolie a Banatului, de corul Teologiei arădene, dirijat de domnul profesor. Părintele vicar a transmis cuvânt de mângâiere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, adresat eparhiei Aradului, corpului academic al Facultății de Teologie și familiei îndoliate.
Miercuri dimineață, în Paraclisul Facultății a fost săvârșită din nou slujba Dumnezeieștii Liturghii de părinții profesori ai facultății, răspunsurile liturgice fiind date de studenții teologi, care au fost îndrumați în toate diminețile, în cadrul slujbelor săvârșite în Paraclisul Facultății de prof. Mircea Buta.
După terminarea Sfintei Liturghii, sicriul cu trupul neînsuflețit al d-lui profesor Mircea Buta a fost condus către Catedrala Veche arădeană, fiind însoțit în cântări și rugăciuni de părinții profesori ai Facultății și studenții teologi.
La vremea amiezii, în biserica Catedralei Vechi, a parohiei Arad-Centru, a fost săvârșită slujba de înmormântare de către ierarhii arădeni, împreună cu o mulțime de preoți și diaconi, slujitori la Centrul eparhial, la Facultatea de Teologie, la Seminarul Teologic, la Catedrala Veche, precum și ucenici ai distinsului profesor Mircea Buta. Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț, consilier cultural, iar Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost reprezentată de Părintele Consilier Tivadar Mark. Printre cei prezenți s-au aflat oficialități arădene, reprezentanți ai universităților arădene și mulțime de studenți, absolvenți și credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Facultății de Teologie din Arad în alternanță cu strana, formată din absolvenți ai multor generații de studenți teologi. Corul Filarmonicii din Arad a interpretat la sfârșitul slujbei o frumoasă piesă corală religioasă.
În cuvântul de omagiere, ÎPS Arhiepiscop Timotei a început prin amintirea de textul psalmistului David, din psalmul Vecerniei „Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi” (Ps. 103, 34), arătând că îl conducem pe ultimul drum pământesc pe cel ce a fost „compozitor, dirijor de cor, mai cu seamă bisericesc, și dascăl de teologie, urmaș al vrednicilor înaintași Trifon Lugojan și Atanasie Lipovan, ca unul ce a lucrat pentru păstrarea cu fidelitate, a rânduielilor de cântare bisericească locală”. Pe de altă parte, „prin toată osteneala sa muzical-cărturărească, domnul profesor ne-a demonstrat că operă mai aleasă ca aceasta nu există: să-i mulțumești și să-i bucuri pe toți ascultătorii. Virtutea creștină nu l-a părăsit niciodată, tenacitatea nu l-a lăsat să renunțe la proiectele sale, așa încât ținuta lui socială și bisericească, care a impus, ne-a impresionat totdeauna. Cele ale vieții sale s-au încheiat, dar va rămâne moștenirea tezaurului, pe care l-a lăsat urmașilor: a lăsat el însuși o tradiție muzical-bisericească, aici în vestul țării, unde au fost dintotdeauna oameni dăruiți cântării de strană. De acum va cânta în armoniile cerești, unde Domnul îi va răsplăti dragostea”. În finalul cuvântului său, ÎPS Sa a arătat că: „Domnul profesor Mircea Buta va rămâne pentru zona noastră un adevărat erou al artei, urmând o maximă a unui filosof al muzicii, având conștiința că n-a murit pentru că a fost slab, ci pentru că a fost pe Altarul slujirii puternic, și s-a mistuit pentru dragostea vieții sale: cântarea bisericească”.
După aceasta, Arhid. Prof. Călin Teuca, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad a transmis un mesaj din partea corpului profesoral al Colegiului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, unde profesorul Mircea Buta a predat până în 1989.
Părintele Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, a evocat personalitatea distinsului Conf. Univ. Dr. Mircea Buta, într-un medalion comemorativ, în care a surprins patru dimensiuni ale vieții, operei și activității acestuia: conștiința locului și slujirii mireanului în Biserică; vocația teologului, exprimată într-o teologie întrupată prin cântare; vocația de dascăl de teologie, prin opera sa și prin activitatea didactică, demonstrând verticalitate, fidelitate și sinceritate în tot ceea ce a făcut și vocația paternității, prin formarea muzicală a zeci de generații de studenți, arătându-le tuturor o dragoste dezinteresată.
Cuvântul de rămas bun, față de cei apropiați, a fost rostit de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad, care a subliniat faptul că mai ales în ultimele luni ale vieții sale, domnul profesor a trecut de la greutatea suferinței, ca provocare a existenței umane, la asumarea acesteia ca un examen către Taina Crucii, care cuprinde în ea dimensiunea răscumpărătoare și sfințirea vieții în Hristos.
Trupul d-lui Conf. Univ. Dr. Mircea Buta a fost înhumat în satul său natal, în cimitirul localității Secusigiu, fiind însoțit până la mormânt de soborul părinților slujitori, de membrii familiei sale și de cei apropiați familiei.
Dumnezeu să-l odihnească cu sfinții și drepții Săi, în bucuria cântărilor necântate, în odihna, liniștea și bucuria Împărăției Sale!
Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu