Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, săptămâna aceasta, în cele patru protopopiate din cadrul Eparhiei Aradului, s-au desfășurat conferințele preoțești de primăvară.
Tema principală a conferinţei preoţeşti de primăvară a fost tratată sub genericul: Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului în Patriarhia Română.
Întrucât Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad sărbătorește Bicentenarul, pe lângă tema anului omagial, în fiecare protopopiat a fost prezent câte un profesor de teologie care le-a vorbit preoților arădeni despre Importanța Facultății de Teologie pentru parohie. Tradiție, Misiune, Cultură teologică la Arad.
În cadrul conferinței din cadrul Protopopiatului Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea din Arad a prezentat referatul: Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad în actualitatea Bisericii și a Universității.
Părintele decan, profesorul Cristinel Ioja, în prezența Ierarhilor arădeni, a adresat un cuvânt plin de entuziasm, despre Facultatea de Teologie arădeană, ca parte a Arhiepiscopiei Aradului și a Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad. În acest sens, sfinția sa a răspuns la trei întrebări: Care este moștenirea teologic-culturală a învățământului arădean?; Cum ne-a găsit Bicentenarul?; De ce este importantă Facultatea din Arad? Răspunzând la acestea, părintele decan a accentuat importanța moștenirii teologice arădene, prin pleiada de mari ierarhi și profesori care au slujit învățământul arădean, revitalizată după evenimentele din 1989, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu și implicarea unui corp de preoți școliți în străinătate. Pe acest fundament suntem astăzi la acest eveniment aniversar, cu împliniri frumoase, însuflețiți și de ajutorul Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, putând afirma acum faptul că: ,,Facultatea de Teologie Ortodoxă sintetizează la cel mai înalt nivel întreaga tradiție arădeană, fiind singura Facultate din Mitropolia Banatului. Aici este locul de formare a celor care slujesc și vor sluji altarele bisericilor Arhiepiscopiei. Aici este locul în care poate fi găsită o expertiză teologică la diversele provocări ale lumii. Din această perspectivă, relația dintre Facultate și parohii este esențială. Dacă Facultatea e puternică, parohiile vor fi puternice!”, a subliniat Părintele decan.
La conferința din cadrul Protopopiatului Ineu, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan a vorbit despre: Importanța Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad pentru pastorația și misiunea Bisericii.
În contextul Bicentenarului Teologiei Arădene, Părintele Profesor a arătat faptul că din anul 1822 până în 1926 a funcționat la Arad Institutul Teologic, ca mai apoi din 1927 până în 1948 Academia Teologică, iar din 1991 până în prezent Facultatea de Teologie. Principalele coordonate profunde ale acestui așezământ teologic, în plan pastoral și misionar au fost: conștiința continuității în timp a tradiției teologiei arădene, dimensiunea misionară, concretizarea misiunii și dimensiunea ecumenică a acesteia.
La Protopopiatul Lipova, Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus a prezentat referatul cu titlul: Importanța Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în formarea preoților și misiunea culturală a Bisericii. Părintele profesor a vorbit de numărul mare de absolvenți ai Facultății de Teologie ortodoxă din Arad, care slujesc astăzi la sfintele altare din cadrul eparhiei arădene și din țară. De asemenea, părintele profesor a subliniat legăturile strânse și buna colaborare ce există pe plan local între facultate și parohie.
În cadrul conferinței din Protopopiatul Sebiș, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad a vorbit despre: Semnificațiile teologice-spirituale și culturale ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
În prelegerea abordată, părintele profesor, a creionat importanța Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, din perspectivă teologico-spirituală și culturală, făcând o incursiune istorică, începând cu anul 1822 până în contemporaneitate. Acesta a prezentat treptat dezvoltarea învățământului teologic arădean, în conformitate cu sărbătoarea Bicentenarului învățământului teologic din cetatea Aradului. Totodată, părintele profesor a arătat cât de important este a încerca să se redescopere valoarea și beneficiul cercetării bibliotecilor, unde a menționat faptul că Biblioteca Facultății de Teologie din Arad, are în componența sa 22.000 de volume și 2000 de volume în limbi străine în format pdf. La finalul prelegerii, părintele profesor a vorbit despre valoarea rugăciunii în viața creștinului, arătând și demonstrând care este adevărata rugăciune și totodată cui ne adresăm când rostim o rugăciune.
Astfel, prin referatele profesorilor de teologie prezentate în cadrul conferințelor din cele patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Aradului, au fost evocate importanța, semnificațiile actuale și rădăcinile seculare ale învățământului teologic din Eparhia Aradului, precum și impactul actual al acestuia ca învățământ universitar. De asemenea, s-a subliniat importanța învățământului teologic pentru parohie și au fost identificate modurile concrete ale unei conlucrări pastoral-misionare și culturale pentru intensificarea vieții Bisericii din parohii.
La lucrările conferinţelor au participat ierarhii noștri, profesorii de la teologie, preoții și diaconii arădeni.
Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici