Centrul de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, organizează în 2019 o serie de manifestări academice integrate în tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acest an omagial.
Pe date de 9 aprilie 2019, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc deschiderea conferinței naționale intitulată: Patriarhul Nicodim Munteanu și memoria istorică a interbelicului românesc.
După rostirea rugăciunii, Părintele Profesor Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a deschis manifestarea, salutând pe cei doi ierarhi, pe delegatul conducerii Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. Univ. Dr. Alexandru Popa, precum și invitații, reprezentând Universitățile din București, Sibiu și Craiova. În alocuțiunea sa, acesta a evidențiat bucuria comunității academice arădene de a găzdui, în cadrul Centrului de Studii al Facultății, o manifestare științifică dedicată memoriei istorice recente. Prin acestea, Facultatea de Teologie din Arad rămâne înscrisă în efortul promovării constante a unor cercetări științifice care să aducă reale contribuții în aria teologiei românești.
Seria conferințelor a fost deschisă de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, evocând câteva gânduri inedite, amprentate de valoarea experienței directe cu momente și personalități legate de vremurile în care și sub care și-a purtat patriarhatul Preafericitul Nicodim.
În continuare au fost prezentate următoarele referate: Patriarhul Nicodim Munteanu în anii regimului comunist din România – PS Conf. Univ. Dr. Emilian Crişanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova; Patriarhul Nicodim Munteanu sub vremi – Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu; Răspunsul Bisericii Ortodoxe Române la provocările severe ale istoriei în timpul păstoririi Patriarhului Nicodim Munteanu – Pr. Prof. Univ. Dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din Bucureşti; Patriarhul Nicodim Munteanu şi Biserica Ortodoxă Română în tensiunile celui de-al doilea Război Mondial – Pr. Lect. Univ. Dr. Ştefan Negreanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad; Patriarhul Nicodim Munteanu, traducător neobosit şi îndrumător al activităţii tipografice – Pr. Lect. Univ. Dr. Gabriel Basa, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
După prezentarea tuturor contribuțiilor științifice, de către referenți, a fost organizată o sesiune de dezbateri pe marginea ideilor prezentate.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu
Directorul Centrului de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară din Arad