În după-amiaza zilei de 9 Noiembrie 2017, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului și a Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Catedrala istorică a Aradului și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad au găzduit revederea de 20 de ani a promoției anului 1997.
Programul a debutat cu oficierea slujbei de Tedeum și a parastasului pentru profesorii și absolvenții care au adormit în răstimpul celor 20 de ani, slujbe săvârșite sub protia Preacuviosului părinte Constantin Timiș, vicar administrativ al Episcopiei Caransebeșului. La finalul sfintelor slujbe, din partea absolvenților a vorbit părintele Daniel Alic, care a adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și părinților profesori pentru toată jertfa depusă întru formarea studenților acestei promoții, evocând și emoția revederii la două decenii de la încheierea studiilor.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a salutat prezența Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei și a absolvenților la această frumoasă aniversare făcând cinste instituției academice teologice arădene prin tot ceea ce au îndeplinit fiecare dintre ei până acum. ÎPS Sa a subliniat și faptul că „această școală teologică își continuă și acum același parcurs ascendent prin multiplele activități prin care aduce reale contribuții cercetării teologice precum și Bisericii”.
Manifestările au continuat în Aula facultății, cu susținerea cursului festiv, disertația aparținând părintelui profesor Ioan Tulcan. În preambul, acesta a salutat această revedere, remarcând, în cuvinte de apreciere, onoarea pe care școala teologică arădeană o primește prin această generație specială, între care se numără Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, precum și mulți preoți cu responsabilități speciale în cadrul Bisericii.
Disertația preacucerniciei sale a abordat tema: Relația dintre Teologie, Parohie și Școală, reținându-se câteva idei principale: „Teologia este nu numai a vorbi despre Dumnezeu ci, mai ales, a vorbi cu El. Tocmai de aici derivă o realitate profundă care ne ajută să rămânem mereu autentici, iar de aici decurge și resursa de înnoire și vitalitate pentru viața pastorală a Bisericii, cea care se confruntă acum cu multiple provocări venite din partea unei societăți secularizate”.
Apoi, a urmat, citirea catalogului, cei prezenți evocând câteva repere mai importante petrecute în viața lor profesională și familială de la finalizarea studiilor și până în momentul de față, aducând fiecare cuvinte de mulțumire dascălilor care i-au format.
Un cuvânt special a fost adresat de PS Episcop Sofronie care a mulțumit colegilor săi de generație pentru această revedere și pentru frumoasele cuvinte auzite de la aceștia, în care se văd „semințele semănate de profesorii acestei școli în sufletele noastre, acum două decenii, care au rodit frumos atât în via Bisericii cât și în viețile lor”.
În final, părintele decan, părintele profesor Cristinel Ioja a salutat pe cei prezenți prin cuvintele „Bine ați revenit acasă”, arătând că „această revedere are o relevanță specială pentru fiecare din cei prezenți deoarece prin ea, se dă mărturie despre paternitatea spirituală specială, aceea care i-a format cultural și spiritual, prin care sunteți feriți de ispita ignoranței și a depersonalizării. Acest lucru este evocat de figurile magistrale ale foștilor ostenitori ai acestei școli teologice venerabile, ce are o istorie de aproape două veacuri, parte din aceștia fiind fondatori și membri ai Academiei Române, iar alții martiri ai credinței”. Pe de altă parte, preacucernicia sa a arătat că: „cei patru ani de studii pot fi asemănați cu drumul de la Ierusalim la Emaus, în care profesorii au căutat să vă tâlcuiască Scripturile, iar cei douăzeci de ani scurși de atunci și până acum înseamnă bucuria rodirii în via Domnului”, încheind cu urarea de a-și păstra, fiecare, aceeași râvnă pentru slujirea Bisericii lui Hristos și de a cultiva o legătură permanentă cu școala care i-a format.
Organizatorul acestei manifestări, Părintele profesor Caius Cuțaru, le-a mulțumit colegilor de generație pentru prezența în număr mare la această aniversare, reținând propunerea lansată de mai mulți colegi, aceea de a organiza mai des astfel de revederi.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu