Ziua de 4 noiembrie 2017 a constituit încheierea sesiunilor de dezbateri ale Simpozionului național interdisciplinar Adevăr, Cunoaștere, Credință – perspective științifice, filosofice și teologice, a VI-a ediție, care s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În cadrul oferit de gazde, prin Centrul de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară, s-au reunit anul acesta specialişti din arii diferite ale cercetării, afiliați centrelor universitare din: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Arad.
În prezența Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a coordonatorilor acestui proiect: Pr. Prof. Univ. dr. Cristinel Ioja, Conf. Univ. dr. Adrian Lemeni și a Diac. Lect. Univ. dr. Sorin Mihalache, participanții la Simpozion au formulat concluziile finale degajate în urma referatelor și a discuțiilor purtate.
Între elementele care evidențiază necesitatea dialogului dintre teologie, filosofie și știință în spațiul românesc actual, s-au evidențiat de către participanți următoarele: „descoperirile din domeniul fizicii, medicinei, dar și din alte domenii conexe și strânsa lor corelație cu datele regăsite în teologia și spiritualitatea ortodoxă; necesitatea dialogului dintre teologie, filosofie și știință întrucât evidențiază convergențe relevante pentru toți cei interesați să realizeze o cunoaștere integrativă; necesitatea abordărilor apologetice într-o lume globalizată și secularizată; existența unor locuri de convergentă unde se întâlnesc gândirea patristică bazată pe Revelație, reflexia filosofică și descoperirile recente ale științelor; existența unor abordări șcientiste, sceptice, unilaterale, a unor teme unilaterale, prezente în mass-media și în spațiul academic, care își revendică apartenența la dialogul dintre teologie, filosofie și știință; o mai bună corelare a obiectivelor cercetării specifice fiecărui domeniu cu nevoiele de stringente ale omului și cu viața creștină”.
Totodată, aceștia și-au exprimat bucuria și mulțumirea pentru buna organizare a manifestării, ambientul academic creat fiind unul propice pentru desfășurarea lucrărilor simpozionului.
În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Timotei a mulțumit, mai întâi, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru promovarea dialogului dintre Teologie, Filosofie și Știință, în partea de vest a țării și a apreciat contribuția participanților, precum și rolul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în organizarea acestui eveniment academic de anvergură și cu multiple reverberații, nu doar pentru mediul teologic-bisericesc.
Programul manifestărilor s-a încheiat cu vizitarea unor obiective cultural-bisericești din Arhiepiscopia Aradului, pentru ziua de duminică 5 noiembrie fiind prevăzută participarea la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala veche a municipiului Arad.
Pr. Lect. dr. Filip Albu
Directorul Centrului de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară Arad