Zilele Postului Mare au constituit prilej de dialog duhovnicesc și pentru tinerii liceeni din cls. a IX-a A, a IX-a B și a X-a A din cadrul Colegiului Național „Preparandia–Dimitrie Țichindeal” din Arad.
În cadrul săptămânii „Altfel”, elevii acestui prestigios și istoric colegiu s-au întâlnit într-un cadru colocvial și non-formal cu Protos. lect. univ. dr. Nicolae M. Tang, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, fost elev și profesor al acestui liceu.
Tema prezentată s-a intitulat „Ce oferă astăzi Biserica tinerilor?”. Încercând să răspundă la această întrebare, vorbitorul a făcut o introducere diferențiind două concepte esențiale pe care le-a trăit și le trăiește omenirea „a fi” și „a face”. În continuare a prezentat trei direcții principale sau mai bine zis, trei principii esențiale pe care Biserica le oferă astăzi tinerilor, și anume: nevoia de spiritualitate, care este proprie oricărui om. În această idee a prezentat virtuțile ca mijloace de desăvârșire a oricărui creștin, un program de viață pentru fiecare tânăr. Al doilea principiu sau a doua direcție s-a referit la identitatea pe care Biserica Ortodoxă o oferă în mod special tinerilor, identitate legată de trecutul și istoria acestui neam care sunt esențiale în conduita și educarea fiecărui tânăr. Al treilea principiu sau a treia direcție s-a legat de echilibrul pe care Biserica îl oferă celor care se apropie cu încredere de ea, în special tinerilor, care caută modele de echilibru și perspective. De 2000 de ani Biserica oferă acest lucru tuturor fiilor Ei, dar în special tinerilor care se află într-o permanentă căutare și cărora le este propice adresarea unor întrebări de natură existențială.
Interesul elevilor a fost deosebit pentru această temă, având în vedere și posibilitățile lor de cunoaștere pe baza accesului la internet, dar și a provocărilor venite din partea societății în care trăim. Șirul întrebărilor venite din partea lor a completat fericit tema expusă de Părintele profesor.
Întâlnirea le-a oferit tinerilor perspectiva unui dialog în permanență deschis și ancorat în realitate, pe care Biserica și Teologia le au vis-a-vis de societate și, în special, de tineri.
La întâlnire au participat și doamnele diriginte ale claselor mai sus menționate: prof. Monica Pavel, prof. Claudia Dragoș, prof. Valeria Peștean, precum și prof. Magdalena Lodi.
Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang