Tradiționalul concert de colinde, sub genericul „Colind străbun”, ajuns la cea de-a XXXIII-a ediție, a avut loc luni, 16 decembrie 2024, ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii din Arad, susținut de două coruri: Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, format din studenții programelor de licență și master și corala bărbătească PROCORD-Alumni, alcătuită din generațiile de absolvenți ai instituției academice arădene, dirijate de Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.
Evenimentul cultural-artistic din anul acesta, a fost prezentat de către Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
Concertul din acest an a fost unul special, fiind organizat într-o notă aniversară, eveniment dedicat ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la împlinirea a patru decenii de slujire chiriarhală în străvechea eparhie a Aradului.
La manifestare au participat ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ostenitorii Centrului eparhial, conducerea Universității „Aurel Vlaicu”, în frunte cu domnul Rector Conf. Univ. Dr. Teodor-Florin Cilan, reprezentanți ai Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Dl. Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, cadre universitare, studenți și un numeros public.
Manifestarea academică din această seară a debutat cu un moment editorial de excepție sub forma unui volum de studii teologice adunate sub genericul Patristică şi Paternitate, editat, coordonat și îngrijit de Părintele decan Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, dimpreună cu Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, titularul catedrei de Patrologie din cadrul Facultății noastre.
„Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad propune ca o Prolegomena la Concertul de colinde dedicat celor 40 de ani de slujire ai Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei în Eparhia Aradului, un eveniment editorial de excepţie sub forma unui volum de studii teologice adunate sub genericul Patristică şi Paternitate. Volumul debutează cu teza de licenţă a ÎPS Dr. Timotei Seviciu, elaborată sub coordonarea reputatului patrolog Ioan G. Coman la Bucureşti în anul 1957, aceasta fiind urmată de studii de specialitate publicate în prestigioasele reviste centrale şi mitropolitane, în Îndrumătorul bisericesc de la Timişoara şi Arad şi în publicaţia eparhială Biserica şi Şcoala. Toate aceste contribuţii descoperă o profundă dimensiune teologică, biblică şi patristică a lucrării pastorale a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, descoperă erudiţia teologică şi un larg orizont cultural al ierarhului arădean. Astfel, îl putem numi nu doar Ierarhul şi Ctitorul, ci şi Păstorul şi Teologul prin excelenţă al acestei eparhii în continuitatea Tradiţiei ilustrate de ierarhi ca Ioan Meţianu, Ioan Ignatie Papp, Grigorie Comşa, Andrei Magieru, Nicolae Corneanu şi Teoctist Arăpaşu”, a sintetizat Părintele decan.
„Prolifica și profunda latură teologică-intelectuală a păstorului arădenilor a determinat gândul nostru, al editorilor, de a aduna la un loc toate contribuțiile teologice ale Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, publicate de-a lungul anilor în revistele și publicațiile teologice din țară. Volumul este structurat în patru părți cuprinzând studii și articole, în funcție de periodicele în care au fost publicate. Astfel, prima parte cuprinde Teza de licență susținută la Institutul de Grad Universitar din București, a doua parte cuprinde studiile publicate în revistele teologice din țară, a treia parte cuprinde studiile publicate în Îndrumătorul bisericesc de la Timișoara și Arad, iar a patra parte cuprinde articolele publicate în oficiosul arădean Biserica și Școala. Întregul material este structurat cronologic pentru a avea o vedere structurată și progresivă asupra operei teologice a Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei”, din informațiile transmise de Părintele editor Nicolae M. Tang.
În continuarea acestui moment editorial Părintele Decan a subliniat „Concertul de colinde din această seară are o întreită semnificaţie: 1) este dedicat împlinirii a patru decenii de slujire a IPS Dr. Timotei Seviciu în Eparhia Aradului; 2) continuă o tradiţie corală a facultăţii de peste trei decenii ca dar în pragul Crăciunului pentru arădeni; 3) iniţiază un şir de întâlniri al absolvenţilor Facultăţii care sunt deja implicaţi în Corala Procord-Alumni, întâlniri sub cupola Almei Mater teologice arădene. Facultatea de Teologie Ortodoxă este o veritabilă Alma Mater cu o istorie bicentanară care adună pe studenţii ei în unitatea aceloraşi valori nepieritoare ale Tradiţiei care îşi au rolul şi locul bine conturat în societatea arădeană şi nu numai”.
Repertoriul, propus de Părintele Profesor Tiberiu Ardelean în calitate de dirijor, a cuprins colinde tradiționale în notația și prelucrarea unor compozitori consacrați: Filaret Barbu, Gheorghe Danga, Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Cucu, Marius Cuteanu, Ioan D. Chirescu, Ion Runcu, Mircea Buta, Dani Constantin, etc. Au fost interpretate și câteva colinde cu soliști: preoții Nicolae Rădulescu, Vasile Chindriș, Petru Ursulescu, Romică Confideratu, Paul Orădan, Gabriel Streulea, Marius Lăscoiu-Martin și dl. masterand Casian Câmpean.
Noutatea concertului din acest an a constat în formarea Coralei de absolvenți PROCORD-Alumni, prin care se evidențiază legătură permanentă pe care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad o are cu absolvenții ei, ca prelungire formativ-duhovnicească, dar și cultural-artistică în parohiile eparhiei Aradului, dar și la catedrele disciplinei Religie Ortodoxă, ca dovadă a numărului mare de profesori de religie prezenți la acest eveniment.
În încheierea concertului ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a rostit un cuvânt de binecuvântare felicitând pe cei care au contribuit la realizarea concertului din această seară și transmițând tuturor urările cuvenite cu prilejul Sfintelor Sărbători.
Atmosfera deosebită a avut menirea să pregătească sufletele participanților pentru marele praznic al Nașterii Domnului, concertul fiind darul pe care Facultatea de Teologie din Arad îl oferă comunității arădene, precum și o mărturie a prezenței Bisericii în societate.
Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean