O inedită cercetare doctorală despre organizarea canonică a Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia a fost prezentată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on O inedită cercetare doctorală despre organizarea canonică a Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia a fost prezentată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În ziua de 27 septembrie 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit susținerea publică a unui proiect de cercetare doctorală în domeniul Dreptului bisericesc.

La manifestare au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dl. Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și alți invitați.

Tema abordată de candidatul Pr. Drd. Mihai-Octavian Blaj a vizat: „Organizarea Bisericii Ortodoxe din ținuturile Cehiei şi Slovaciei şi bazele ei canonice. Studiu istoric-canonic”, lucrarea fiind elaborată sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. habil. Constantin Rus. În deschiderea evenimentului, Președintele Comisiei, Părintele profesor Florin Dobrei l-a felicitat pe coordonator pentru toată munca depusă în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, încă de la reînființarea acesteia, amintind audienței faptul că aceasta este ultima teză de doctorat aflată sub îndrumarea Părintelui profesor Constantin Rus.

Alături de coordonator și președinte, din Comisia de doctorat au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. habil. Marius Ţepelea (Universitatea din Oradea); Pr. Conf. Univ. Dr. habil. Iulian-Mihai Constantinescu (Universitatea din Craiova) și Pr. Conf. Univ. Dr. Emilian Roman (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi).

În intervenția sa, ÎPS Arhiepiscop Timotei l-a felicitat pe candidat pentru efortul depus, evocând audienței câteva dintre momentele care au marcat legăturile dintre Patriarhia Română și Biserica Autocefală a Cehiei și Slovaciei, în acest proces fiind implicată direct Arhiepiscopia Aradului. La rândul său, Preasfințitul Episcop Emilian s-a asociat felicitărilor adresate Părintelui Octavian Blaj, motivând prezența la acest eveniment contactului avut cu viața bisericească din Cehia în perioada stagiului de pregătire la Academia Ortodoxă din Vilemov. Dl. profesor Adrian Lemeni și-a exprimat bucuria de a fi prezent la manifestarea academică, accentuând buna cooperare instituțională între cele două școli doctorale din București și Arad. Prezența domniei sale la această susținere a fost motivată de observarea implicării jertfelnice a părintelui Blaj, încă de acum două decenii, în viața comunității românilor stabiliți în Cehia și Slovacia. Părintele decan, Cristinel Ioja, a evocat momente emoționante din trecutul pregătirii teologice de la Seminarul Teologic din Caransebeș. De asemenea, sfinția sa a apreciat laudativ buna implicare a Părintelui candidat în activitatea bisericească, precum și în elaborarea acestei lucrări științifice fundamentată pe foarte multe documente inedite.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu