Deschiderea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Deschiderea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 28 și 30 octombrie 2024 au avut loc festivitățile de deschidere a noului an universitar 2024-2025 la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității  „Aurel Vlaicu” din Arad.

Sala de concerte a Filarmonicii din municipiul Arad a găzduit, în ziua de sâmbătă, solemnitatea inaugurării cursurilor noului an universitar. La acest eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, conducerile Universităților arădene, reprezentați ai autorităților locale, invitați din mediul de afaceri, studenți și părinți. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a transmis un cuvânt de binecuvântare întregii comunități academice. Festivitățile au fost animate de corurile reunite ale Facultății de Teologie Ortodoxă și Facultății de Științe umaniste, sub bagheta dirijorală a Părintelui Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean și Lect. Univ. Dr. Iulia Roman.

Luni, în ziua pomenirii Sfântului Grigorie, Luminătorul Armeniei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Tedeum în paraclisul universitar cu hramurile Sf. Maxim Mărturisitorul și Sf. M. Mc. Mina. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele decan Cristinel Ioja, Părintele Arhim. Casian Rușeț, delegatul PS Lucian, Episcopul Caransebeșului și Părinții profesori Lucian Farcașiu și Ioan Lazăr. Între credincioșii prezenți s-au numărat Părinți profesori, studenți și părinți.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Arhiepiscop Timotei a subliniat valoarea învățăturii drepte transmise de Tradiția Sfinților Părinți pentru valorizarea chipului lui Dumnezeu din om.

După oficierea Tedeumului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu ocazia noului an universitar. La final, PS Emilian a evidențiat bucuria duhovnicească pe care o trăiește în această zi Biserica Ortodoxă Română la împlinirea a 17 ani de slujire a Preafericirii Sale ca întâistătător al Bisericii noastre. La aceasta se adaugă și evenimentele de împlinire, de anul viitor, când vor fi marcate noile canonizări de sfinți, între care se numără ocrotitorul Facultății de Teologie din Arad, Părintele mărturisitor Ilarion Felea.

Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a mulțumit ierarhilor prezenți, precum și Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitului Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, pentru conlucrarea academică din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. În plus, sfinția sa a arătat că noul an universitar se va desfășura sub semnul centenarului Patriarhiei Române și al canonizării Părintelui Ilarion Felea.

A urmat întâlnirea studenților cu îndrumătorii de an, pentru stabilirea aspectelor administrative și organizatorice.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu