Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxe din Arad în parohia Aluniș

      Comments Off on Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxe din Arad în parohia Aluniș

Ziua de 12 iulie 2024, pentru credincioșii Parohiei Aluniș, protopopiatul Arad, reprezintă o zi de aleasă bucurie duhovnicească. Și aceasta mai ales din anul 2020, de când, în mijlocul bisericii se află o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița, adusă de la Schitul românesc Prodromu-Sfântul Munte Athos de către părintele paroh Sorin Ilota, prin strădania enoriașilor care frecventează acest sfânt locaș.

Și în acest an, dragostea și evlavia față de Împărăteasa cerului și a pământului s-a concretizat prin rânduieli liturgice deosebite, la care a participat din partea Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad Arad, Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu. La invitația părintelui paroh, părintele profesor a participat, atât în ajunul, cât și în ziua sărbătorii la slujbele rânduite cu acest prilej.

Astfel, joi, la ceas de seară, a fost săvârșită slujba privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, la finalul căreia a fost scoasă în procesiune în jurul bisericii Icoana Maicii Domnului Prodromița.

Vineri dimineața au fost săvârșite slujba Acatistului Icoanei și Sfânta Liturghie, în sobor, slujind Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, Părintele Dan Mândra de la parohia Fântânele și părintele Sorin Ilota, parohul Bisericii Ortodoxe din Aluniș. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Părintele Profesor Lucian Farcașiu a împărtășit credincioșilor un frumos cuvânt de învățătură despre temeiurile biblice ale preacinstirii Maicii Domnului, îndemnându-i pe aceștia să-i urmeze Maicii Domnului prin credință și smerenie, pentru a deveni astfel fii ascultători ai lui Dumnezeu și ai Maicii Preacurate.

La frumusețea acestor slujbe și-a adus o contribuție importantă prezența grupului psaltic „Sf. Ioan Damaschinul”, condus de către Preacucernicul Pr. Prof. Gabriel Streulea, Inspector Eparhial și cadru didactic la Seminarul Teologic din Arad. Grupul Psaltic este format din preoți, foști și actuali studenți ai Facultății de Teologie și elevi seminariști, iubitori de muzică psaltică. Alături de grupul psaltic a cântat și corul de copii al parohiei, care a obținut de-a lungul ultimilor ani, premii deosebite la concursurile organizate de către Arhiepiscopia Aradului. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii parohiei au organizat o agapă în curtea bisericii pentru toți cei prezenți.

Vineri seara, festivitățile dedicate Icoanei Prodromița s-au încheiat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de obște sub protia părintelui profesor Lucian Farcașiu. Din sobor au mai făcut parte Preacucernicii Părinți: Radu Kostner (parohia Pecica I), Ioan Petrețchi (parohia Ceala) și părintele paroh Sorin Ilota. La final Tainei Sfântului Maslu, părintele Radu Kostner a vorbit celor prezenți despre evlavia credincioșilor față de Maica Domnului, despre minunile Maicii Domnului, precum și despre importanța cultivării evlaviei față de Dumnezeu și față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în sufletele copiilor.

La final, părintele paroh a mulțumit părintelui profesor, celorlalți părinți, grupului psaltic precum și tuturor credincioșilor care prin prezență și implicare au făcut ca această zi să fie una plină de bucurie și har, sub ocrotirea Maicii Domnului.

Pr. Sorin Ilota – Parohia Aluniș