Facultatea de Teologie din Arad salută canonizarea Preotului Mucenic Ilarion Felea: o veritabilă veste bună

      Comments Off on Facultatea de Teologie din Arad salută canonizarea Preotului Mucenic Ilarion Felea: o veritabilă veste bună

Într-o declarație pentru Basilica.ro, decanul Facultății de Teologie din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, salută canonizarea preotului mucenic Ilarion Felea de către Biserica Ortodoxă Română, pe care o descrie drept „o veritabilă veste bună, izvor de bucurie și împlinire”.

Instituția de învățământ teologic superior din Arad poartă numele mărturisitorului Ilarion Felea și a întreprins eforturi majore în ultimele decenii de cercetare și documentare a operei acestuia.

„Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de împlinire şi sinteză mărturisitoare a Bisericii oglindită în canonizarea noilor Sfinţi în Biserica Ortodoxă Română”, a transmis pr. Cristinel Ioja. „Personalitatea teologică, duhovnicească şi mărturisitoare a părintelui Ilarion V. Felea este oglindită în documentele de arhivă, în mărturiile altora despre viața şi gândirea lui teologică, despre ortodoxia credinței şi a jertfei lui, în zecile de lucrări, studii şi articole publicate în volum, în reviste teologice de specialitate, în broșuri de popularizare şi în periodicele vremii”.

Viziunea dogmatică a pr. Ilarion V. Felea

Decanul Facultății de Teologie din Arad a menționat, totodată, câteva aspecte definitorii ale teologiei și viziunii dogmatice a mărturisitorului Ilarion V. Felea.

„În acest orizont, documentele de arhivă ne stau mărturie despre lucrarea sacramentală şi pastoral-misionară a preotului Felea, centrată în legătura dintre Liturghie şi filantropie, în catehizaţie şi ridicarea poporului prin cultură şi spiritualitate, în intensificarea vieţii creştine”. Pr. Cristinel Ioja a subliniat dedicarea profundă și spirituală a părintelui, evidențiind angajamentul constant față Hristos și Biserică. „Din toate transpare forţa spirituală a părintelui, aşezată în slujirea lui Hristos şi a Bisericii, a comunităţii liturgice şi a mărturiei prin cultura sfinţeniei şi a Evangheliei în mijlocul societăţii”, a adăugat clericul.

„Credinţa afirmată de părintele Ilarion Felea este credinţa curată a Bisericii Ortodoxe, ferită de rătăciri dogmatice şi de simpatii a vreunui curent sau concepţie străină de duhul Ortodoxiei”. „Aspectele dogmatice, pe care le exprimă în scrierile sale, fac referire la tezaurul dogmatic, spiritual şi liturgic al Bisericii Ortodoxe din perspectiva căruia îşi mărturiseşte credinţa şi combate diversele concepţii teologice, filosofice sau culturale înstrăinate de viaţa şi cugetul Bisericii Ortodoxe”, a spus părintele decan.

„Teologia părintelui Felea este mărturisitoare, experimental-eclesială, centrată în interrelaţia dintre dogmă-spiritualitate-cult, cu un pronunţat fundament biblic, fiind exprimată viu şi dinamic în special prin omilie de la amvonul Bisericii şi ca prelungire a acestuia, de la înălţimea catedrei de la Academia Teologică din Arad”.

Aspecte Patristice

De asemenea, părintele decan a afirmat faptul că Ilarion V. Felea a dezvoltat „o teologie vie în corespondență cu viața și experiența Bisericii”.

„În opera sa întâlnim o evidentă înnoire a teologiei ortodoxe, în duhul şi experienţa Părinţilor, prin unificarea şi întruparea teologiei, prin descoperirea Părinţilor şi a Filocaliei, prin reflecţia teologică-pastorală la adâncimile duhovniceşti-liturgice ale cultului, toate fundamentate în Sfintele Scripturi, în Tradiţia experimentală a Bisericii şi în Vieţile Sfinţilor”. „Întreaga sa teologie şi credinţă, mărturisite cu stăruinţă ca preot şi profesor de teologie au fost probate prin mărturia cea mai de pe urmă în temniţa de la Aiud, în 18 septembrie 1961”.

Vestea bună a canonizării

Părintele Ilarion Felea, a transmis în continuare părintele decan, „rămâne prezent şi azi prin memoria celor care l-au cunoscut şi prin opera sa şi începe să rodească şi în inimile tinerilor, mulţi dintre ei admirându-i credinţa şi mărturisirea”. „Pe unde a trecut a împărtăşit lumină din lumina lui Hristos, iar credinţa sa nu  fost alta decât credinţa dată o dată pentru totdeauna Sfinţilor. Toate acestea pot fi contemplate în icoana aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sinteză a vieţuirii şi mărturisirii, a muceniciei şi a răsplătirii celei veşnice în comuniunea Sfinţilor”.

„Vestea canonizării s-a aşezat în inimile tuturor ca o veritabilă «veste bună», izvor de bucurie şi împlinire, ca o putere ziditoare în mărturisirea creştinilor şi ca o înălţime în lucrarea teologică a Bisericii”, a adăugat la final pr. Cristinel Ioja.

Pr. Ilarion V. Felea

Născut în data de 21 martie 1903, preotul Ilarion Virgil Felea a fost profesor la Catedra de dogmatică și apologetică a Facultății de Teologie din Arad în perioada 1938-1948, instituție în cadrul căreia a deținut și funcția de rector. Materiile predate au fost: Teologie Dogmatică, Teologie morală, Ascetică și mistică și Omiletică practică.

Preluare text și Foto: Ziarul Lumina