Revederea la 10 ani a Promoției 2014 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Revederea la 10 ani a Promoției 2014 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Luni, 10 iunie 2024, a avut loc revederea de 10 ani a studenților din promoția 2010-2014 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad – a 20-a promoție a studenților programului de licență Teologie Ortodoxă Pastorală.

Festivitățile au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în altarul de vară al Paraclisului facultății, după care a fost săvârșit parastasul pentru absolvenții și profesorii trecuți la cele veșnice, soborul slujitorilor fiind condus de părintele profesor Lucian Farcașiu.

La Sfânta Liturghie și la slujba de pomenire s-a alăturat în rugăciune și Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural. La sfârșitul slujbei, ierarhul arădean a adresat un cuvânt de binecuvântare și apreciere pentru organizarea revederii, felicitând absolvenții pentru realizările frumoase și totodată mulțumind pentru invitația primită. „Nu ați învățat pentru școală, ci ați învățat și învățați pentru viață” – a fost îndemnul pe care Întâistătătorul eparhiei Aradului l-a reiterat celor prezenți. A urmat apoi tradiționala poză de grup.

În Aula Magna a facultății a avut loc următorul moment în care profesorii, absolvenții și invitații acestora s-au reunit pentru strigarea catalogului și prezentarea succintă a realizărilor personale.

În deschidere, părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a salutat prezența preoților profesori și a absolvenților la acest răstimp aniversar în matricea spirituală care a stat la baza formării teologice a celor prezenți.

În continuare, directorul de departament, părintele profesor Caius Cuțaru, îndrumătorul de an al acestei promoții, a evidențiat bucuria revederii în instituția de învățământ teologic arădeană, care a reprezentat o adevărată Alma Mater pentru studenți – mamă hrănitoare din punct de vedere al cunoștințelor, dar mai ales din punct de vedere spiritual. Apoi, acesta a dat citire catalogului, iar fiecare absolvent și-a prezentat în câteva cuvinte principalele realizări profesionale și familiale din deceniul scurs de la susținerea examenului de licență.

În încheiere, părintele decan Cristinel Ioja a subliniat faptul că în cazul fiecărui absolvent sămânța așezată de Dumnezeu prin profesorii facultății a rodit diferit, rodește și încă va mai rodi. Mai mult, preacucernicia sa a adresat un cuvânt de suflet: „Încercați să vă amintiți ce a fost aici! Datorită tinereții sau anumitor contexte ale vieții noastre trecem pe lângă lucruri și nu le observăm. Un profesor nu vă poate oferi niciodată o perspectivă completă, dar instituția în sine da. Instituția vă dă întotdeauna o formare completă! Aduceți-vă aminte de profesorii voștri! Fiecare cu personalitatea lui, cu bagajul lui de cunoștințe, cu duhovnicia lui, cu sfaturile lui, cu mărturia lui. Deschideți ochii să vedeți ce a fost! Întoarceți-vă la anumite modele! De aceea suntem aici, ca să sondăm și mai mult, acum, la un alt grad de maturitate a noastră ce a fost atunci și să extragem ca dintr-o fântână adâncă cele care vor fi pentru viața noastră! Să ne bucurăm de această întâlnire! Vă îmbrățișăm pe toți cu mult drag, cu mult respect și dragoste colegială și părintească pentru toate realizările! Facultatea de Teologie vă rămâne și dumneavoastră și mie și tuturor adevărata Alma Mater care locuiește în Biserica Dumnezeului celui viu. Să ne vedem cu mila lui Dumnezeu și în anii care urmează! Felicităm pe cei care s-au ostenit pentru organizarea acestei revederi!”

De menționat este faptul că din această promoție care a adunat 37 de absolvenți, 15 dintre aceștia slujesc sfintele altare ca preoți, diaconi sau monahi.

La revedere în 2034!

Diac. Prof. Marius Lăscoiu-Martin – absolvent al Promoției 2014