Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a organizat o conferință-dialog cu tema Rugăciunea inimii în tradiția siriacă. Modele de sfinți și pusnici. Această manifestare s-a desfășurat în data de 30 mai 2024 în sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a unei numeroase audiențe. Parteneri în organizare au fost Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.
La această conferință au fost invitați Părintele Sabino Chiala și Părintele Agapie Corbu specialiști în spiritualitatea siriacă, iar întâlnirea a fost moderată de Protos Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
În deschidere, Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a mulțumit chiriarhului pentru binecuvântare, iar invitaților pentru bunăvoința de a fi prezenți și de a împărtăși din cunoștințele și experiențele lor publicului arădean.
Părintele Nicolae a făcut o prezentare detaliată asupra operei părintelui Sabino Chiala, descriindu-l ca un teolog și siriacist de marcă, recunoscut internațional ca fiind cel mai titrat specialist în viața și opera Cuviosului Isaac Sirul, unul dintre cei mai reprezentativi autori filocalici răsăriteni.
În cadrul conferinței, Părintele Sabino a evidențiat coordonatele principale ale vieții și operei Sfântului Isaac Sirul. De la referințele biografice, s-a făcut trecut la direcțiile principale ale teologiei isaaciene. Dintre multiplele aspecte, conferențiarul s-a restrâns la tema rugăciunii. Între altele, sfinția sa a evidențiat faptul că Sf. Isaac dedică temei rugăciunii diverse discursuri, regăsite în cele trei colecții care au ajuns până la noi. Deși comună tuturor părinților Bisericii, tema rugăciunii prezintă la Isaac trăsături de originalitate. După Sf. Isaac rugăciunea este: „golirea intelectului de toată realitatea de aici de jos și o inimă care și-a îndreptat privirea în întregime spre dorul de nădejdea viitoare”. Din această definiție sfinția sa identificat o mișcare a rugăciunii dedusă din cele două imagini sugerate: golirea inteligenței și orientarea inimii. Această mișcare urmărește să creeze un spațiu în care se manifestă darul prin excelență, a cărui expresie ultimă și deplină este rugăciunea, și anume: Duhul Sfânt. Prin urmare, rugăciunea este în primul rând o călătorie din exterior spre interior, pe care Isaac o reprezintă în trei momente sau dimensiuni: rugăciunea, rugăciunea pură și ne-rugăciunea. Aceste trei etape au fost apoi detaliate. Astfel, concluzia expusă a arătat faptul că rugăciunea celebrată în inimă transformă viața. De aceea mesajul scrierilor Sfântului Isaac Sirul este atât de actual.
După încheierea conferinței, a urmat o sesiune de dialog în care Părintele Sabino a răspuns întrebărilor audienței. Temele abordate au evidențiat în primul rând necesitatea lecturii și cercetării Sfintei Scripturi ca suport al rugăciunii, ca accent specific care ne parvine din tradiția siriacă. Preacuviosul Părinte Arhim. Victor Crețu, stareț la Monastero Ortodosso del Cristo Pantocratore di Arona, a asigurat partea de traducere din italiană în română.
În cadrul evenimentului, corul psaltic Sf. Ioan Damaschinul a susținut un moment muzical prin interpretarea unor imne bisericești, specifice perioadei Penticostarului.
La finalul întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit invitaților și organizatorilor pentru evenimentele create în urbea arădeană în aceste zile, felicitându-i pentru reușita acestora și invitându-i pe toți la o lucrare duhovnicească unificatoare în Dumnezeu.
În prima parte a zilei, oaspeții, însoțiți de Părintele Nicolae Tang au vizitat Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad și s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu