Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, a găzduit miercuri, 22 mai 2024, ora 14.00, lansarea volumului Femeia creștină, candelă a credinței. Studiu cu referire specială la activitatea femeilor ortodoxe din părțile Aradului din secolele XIX-XX, Editura Mirador, Arad, 2024, ISBN 978-973-164-382-3, 274 pp., având ca autoare pe doamna Elena Gherghinescu-Ziegler.
Cele două secole de „activitate și implicare a femeilor ortodoxe în devenirea culturală, socială, bisericească şi chiar politică a poporului român” au fost prezentate de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, alături de Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.
Prezentarea cărții a fost făcut de Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, care a subliniat că tema tratată nu este pentru prima dată abordată într-o carte sau într-un studiu amplu, însă noutatea acestui demers constă în bogăția informației de ordin istoric și ordonarea ei tematică și cronologică. Structurarea informației oferă o imagine complexă a ceea ce a fost femeia creștină ortodoxă, asociațiile și grupările femeilor creștine ortodoxe române pe parcursul sec. XIX și XX. Peste toate acestea transpare sfiala, discreția, delicatețea și intensitatea emoțională cu care autoarea se apleacă asupra acestei cercetări și încropește literă cu literă și rând cu rând, o istorie impresionantă și emoționantă a femeii ortodoxe române. Desigur, aceste sentimente nu puteau să se nască decât din inima unei femei trăitoare a realităților credinței și istoriei acestor locuri, sentimente înnobilate prin experiența profesiei de actor.
După prezentarea cărții, Preacucernicul Părinte Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a luat cuvântul referindu-se la geneza cărții, la resorturile interioare care au animat autoarea să se aplece asupra acestei teme complexe, cartea fiind mai mult decât o monografie de tip istoric, depășind perimetrul istoric și cuprinzând deodată istoria, spiritualitatea și mărturisirea femeii creștine ortodoxe române. Credința fiind principalul resort al cărții, aceasta devine un model de trăire și mărturisire pentru generațiile următoare, rămânând totodată și o cronică a evenimentelor perindate pe parcursul celor două secole, evenimente la care au fost prezente femeile creștine.
Moderatorul evenimentului a fost doamna prof. drd. Ioana Nistor, care a afirmat „aducem astfel în atenția cititorilor o lucrare de interes pentru înțelegerea rolului și contribuției femeilor ortodoxe din Arad în evoluția culturală, socială și religioasă a poporului român în secolele al XIX-lea și al XX-lea, un subiect ce onorează activitatea și memoria, evidențiind importanța și relevanța contribuției femeii ortodoxe – percepută drept candelă a credinței – pentru comunitatea și societatea arădeană”.
Evenimentul a cuprins și un recital de pricesne oferit de grupul vocal „Sfânta Muceniță Sofia”, condus de Carina Maria Pirtea.
Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang