Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu orele 19:00, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din urbea Aradului, cărora le-a vorbit despre importanța istorică și simbolismul teologic ale Ierusalimului, oraș cu o încărcătură istorică deosebită și loc de pelerinaj însemnat pentru întreaga creștinătate.
Conferința „Ierusalimul, istorie și tradiție sfântă”, organizată de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a fost moderată de Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, desfășurându-se în sala Filarmonicii din Arad și a adunat un număr însemnat de spectatori. Între cei prezenți s-au numărat și ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, domnul Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț și Industrie Arad, dar și preoți și credincioși din întreg județul.
Înainte de a începe conferința, a avut loc un moment emoționant, în cadrul căruia s-a prezentat un material al Asociației Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, cu privire la frumoasa activitate a acesteia în raport cu tinerii și copiii, prin taberele „Tinerețe în Ortodoxie”, în care, an de an, sute de participanți din tot județul și din afara lui, petrec timp binecuvântat în vacanțele de vară.
A urmat apoi un moment al recunoștinței, în cadrul căruia domnul Iustin Cionca i-a premiat pe toți cei implicați în organizarea taberelor. Astfel, voluntarii au primit o diplomă de apreciere, iar preoții implicați, distincția „Bene Merenti” a Consiliului Județean Arad, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea în societate. Părintele Vlad-Sergiu Sandu, președintele Asociației Filantropia a subliniat importanța acestei recunoștințe și faptul că aceasta responsabilizează și încurajează în vederea organizării și pe viitor a activităților cu tinerii și copiii, mulțumind tuturor celor care sprijină și susțin aceste demersuri atât de binevenite.
După acest moment, a urmat conferința intitulată: ,,Ierusalimul, istorie și tradiție sfântă”, în cadrul căreia, Preasfințitul Părinte Ieronim, care, vreme de două decenii, a îndeplinit responsabilitatea de Superior al Așezămintelor românești din Țara Sfântă, a făcut o amplă trecere în revistă a celor mai reprezentative date istorice și geografice cu privire la unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Ierusalim. Pentru creștini, cel puțin, Ierusalimul este un oraș important pentru că aici s-au desfășurat evenimente de căpătâi în istoria mântuirii neamului omenesc: aici Domnul, Iisus Hristos, a fost răstignit, a murit, a fost îngropat și a înviat și tot de aici S-a înălțat la cer. La Cincizecime, în Ierusalim, S-a pogorât Sfântul Duh asupra Apostolilor, punând astfel, piatra de temelie a Bisericii. Ideea centrală care s-a desprins din prezentarea Preasfinției Sale a fost aceea că între Ierusalimul istoric sau pământesc și Ierusalimul ceresc există o legătură apropiată, în sensul că Biserica este „noul Ierusalim” întemeiat de Hristos. Prin activitatea și Jertfa Sa, petrecute istoric în Ierusalimul pământesc, dar actualizate continuu, în Biserică, în cadrul Sfintei Liturghii, Mântuitorul Iisus Hristos a făcut posibilă mântuirea oamenilor, înțeleasă, simbolic, și ca dobândire, prin credință, a Ierusalimului ceresc, adică a Împărăției lui Dumnezeu.
Părintele decan Cristinel Ioja, la sfârșitul expunerii Preasfințitului Ieronim, a făcut câteva sublinieri-sinteză, observând că „Ierusalimul este un loc al istoriei, dar, mai ales, al Dumnezeirii; el poartă pecetea Mântuitorului, devenind loc al întâlnirii lui Dumnezeu cu cei credincioși”. De asemenea, părintele moderator a evidențiat și importanța organizării acestui eveniment pentru municipiul și județul Arad, și acesta remarcându-se în șirul evenimentelor culturale și academice, mulțumind organizatorilor și tuturor participanților.
Seara s-a încheiat cu un program de pricesne susținut de interpreta de muzică populară și religioasă Paula Hriscu.
Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici