În ziua de 5 septembrie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a doamnei Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul: „Pedepsele canonice şi măsurile disciplinare în canoanele Bisericii Răsăritene (secolele IV-IX)”. Aceasta a fost întocmită de Părintele Cristian Prună, sub coordonarea Părintelui Prof. Univ. Dr. Constantin Rus.
Din comisie au făcut parte, ca președinte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad), iar ca referenţi: Pr. Conf. Univ. Dr. Iulian-Mihai Constantinescu (Universitatea din Craiova); Pr. Conf. Univ. Dr. Emilian-Iustinian Roman (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi) și Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad).
În deschidere, Părintele decan Cristinel Ioja a salutat prezența comisiei și a invitaților, mulțumind Părintelui Arhiepiscop și doamnei Rector pentru susținerea acordată Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. Între invitați s-a numărat și Părintele Dr. Cosmin Panțuru, membru în Consistoriul Național Bisericesc.
Lucrarea de doctorat a Părintelui Cristian Prună este structurată în 5 capitole, cu mai multe subcapitole, precedate de Introducere şi urmate de Concluzii şi Bibliografie. În aprecierea sa, coordonatorul lucrării, Părintele profesor Constantin Rus a subliniat faptul că: „autorul acestei teze a tratat un subiect interesant, util și necesar pentru literatura teologică românească și mai ales pentru cea canonică și juridică. Un asemenea titlu și o asemenea lucrare lipsea din literatura de specialitate. În felul acesta ea umple un gol resimțit în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât lucrarea servește ca un ghid sau orientare în aceste probleme, reușind să adune, să prezinte și să analizeze toate problemele privind pedepsele canonice și măsurile disciplinare după canoanele Bisericii Răsăritene, pentru perioada secolelor IV-IX d. Hr”.
La final, comisia a felicitat pe autor pentru felul în care a tratat și a prezentat lucrarea, acordându-i titlul de Doctor în Teologie, cu calificativul Foarte bine (Magna cum laudae).
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu