Așa cum s-a arătat încă din toamna anului trecut, cu prilejul vizitei efectuate de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan la Halle, 21-22 noiembrie 2022, pentru a analiza oportunitatea unei conlucrări academice mai ample între Teologia arădeană și cea din Halle, acesta a fost propus pentru a face parte din Comisia de evaluare a lucrării de doctorat a candidatului ortodox Konstantin Anikin, doctorand la Halle.
Astfel, acesta a reușit să finalizeze teza sa doctorat intitulată: „Lasst uns die Auslegung der Bibelworte nicht im Vorübergehen aufnehmen”: Katechetischer Schriftgebrauch in Konstantinopel zwischen dem 7. und dem 10. Jahrhundert, adică: Importanța interpretării și folosirii Sfintei Scripturi in activitatea catehetică din Constantinopol între secolele VII –X.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu al Aradului, preotul profesor Ioan Tulcan a acceptat să facă parte din Comisie și să analizeze acest proiect de doctorat. Din comisia de evaluare a acestei lucrări de doctorat au făcut parte profesorii: Daniel Cyranka, președinte, Jörg Ulrich – coordonator principal, Martin Illert și Ioan Tulcan, membri. Fiecare dintre membrii Comisiei au întocmit câte un Referat pe marginea lucrării, pentru ca în ziua de marți, 20 iunie 2023 să aibă loc susținerea tezei sau așa-numitul „Rigorosum” sau „Apărare a tezei”. Aceste Referate au fost date publicității, din timp, on-line, pentru ca oricine dintre cei interesați, să poată să consulte atât lucrarea de doctorat, cât și Referatele întocmite. În acea zi de 20 iunie a.c. teologul arădean s-a conectat on-line, cu facultatea de Teologie din Halle, pentru a intra în lucrările Comisiei respective. A urmat deschiderea oficială a procedurii de examinare și prezentarea candidatului de către președintele Comisiei, după care, candidatul a expus proiectul său de cercetare în aproximativ 30 de minute. Referatele nu au mai fost citite public, ci membrii Comisiei au făcut scurte comentarii pe marginea prezentării lucrării de către candidat, după care fiecare membru al Comisiei, dar, și dintre cei prezenți în sală, au pus câte una, două sau trei întrebări, la care candidatul a răspuns. Desigur, unele întrebări au fost mai delicate, ca de exemplu, raportul cultului divin liturgic creștin cu activitatea cultică a evreilor sau unele aspecte referitoare la permanențele activității catehetice în marile centre creștine din primul mileniu creștin și relevanța acestora pentru activitatea misionară și pastorală în zilele noastre.
În concluzie, evenimentul academic de la Halle a fost unul semnificativ nu numai pentru cercetarea teologică, ci și pentru relațiile intercreștine, care pot primi noi impulsuri teologice în derularea acestora, din primul mileniu creștin. În felul acesta, prezentul se poate simți mai îmbogățit și încurajat de recursul la gândirea, experiența și lucrarea eclezială, misionară și pastorală a acelui mileniu.
Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan