Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad au început lucrările Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română. Acestea se desfășoară în zilele de 14 și 15 iunie 2022.
Debutul acestui eveniment a avut loc în dimineața zilei de 14 iunie, în paraclisul facultății, cu slujba de Tedeum, căreia i-a urmat deschiderea festivă a Simpozionului internațional The Significance of Theology in Today’s Society and Culture (Semnificațiile teologiei în societatea și cultura de azi).
După încheierea acestei sesiuni festive a urmat prima parte a lucrărilor Colegiului Decanilor. La prezidiul manifestării s-au aflat: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Pr. Prof. Univ. Dr. Nicușor Beldiman, Consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române și doamna Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
În deschidere, ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată, care a făcut posibilă întrunirea la Arad a forului reprezentativ pentru învățământul teologic din Patriarhia Română, omagiindu-se și prin aceasta Bicentenarul Teologiei Arădene.
Doamna Rector, Ramona Lile, a salutat pe reprezentanții Patriarhiei, precum și pe cei ai Facultăților de Teologie din țară. Aceasta a acordat, împreună cu Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, medalia și diploma aniversară PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Ca o apreciere pentru „promovarea Teologiei în Universitate” aceeași distincție le-a fost decernată și tuturor decanilor instituțiilor de învățământ teologic ortodox din România.
Părintele decan Cristinel Ioja, a arătat faptul că această distincție a fost oferită ca semn de apreciere a bunei colaborări academice care s-a manifestat între instituțiile teologice din țară și Facultatea de Teologie din Arad.
Părinții decani prezenți au salutat conducerea și corpul profesoral al Facultății arădene, considerând aniversarea Bicentenarului acestei școli teologice ca un moment de recunoștință pentru osteneala înaintașilor. Totodată, aceștia au apreciat dezvoltarea și implicarea post-decembristă a Teologiei arădene, prin multiplele manifestări, foarte bine organizate aici, care au reprezentat puncte de reper în evoluția Teologiei ortodoxe pe plan național și internațional.
În cadrul acestei prime zile au fost prezentate informări specifice, pentru eficientizarea și armonizarea învățământului teologic, în raport cu deciziile Sfântului Sinod cât și cu provocările mediului universitar actual.
Dintre acestea amintim:
- situația centrelor de cercetare și a revistelor care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, intercreștin și interreligios, existente în Biserica Ortodoxă Română;
- necesitatea respectării unitare a criteriilor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare;
- necesitatea actualizării și uniformizării programei analitice pentru disciplina Practică liturgică de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română;
- stadiul procesului de finalizare a manualelor pentru învăţământul teologic ortodox universitar, aflate în lucru.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu