Prima săptămână din Postul Mare reprezintă prin tradițiție, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.
Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de Părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” al Facultăţii, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare, rostit de către unul dintre Părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.
Astfel, luni seara după slujbă, Părintele Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă, s-a referit la Viața patriarhului Iacob în imnele Canonului celui Mare și etapele vieții duhovnicești.
Marţi seara, după slujba Pavecerniţei cu cea de-a doua parte a Canonului Mare, Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu, a vorbit despre Cunoașterea lui Dumnezeu prin credință și viață curată.
Miercuri seara, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, le-a vorbit studenților și credincioșilor prezenți la slujbă despre Participarea trupului la rugăciune prin gesturile liturgice.
Joi seara, a fost săvârşită ultima parte a Canonului celui Mare dimpreună cu slujba Pavecerniţei Mari, de către soborul Părinţilor profesori slujitori la Paraclisul Facultăţii, în frunte cu Părintele Decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, în prezența Preasfinţitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de cele două străni formate din studenții și studentele Facultății de Teologie, sub conducerea Părintelui Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, profesor de muzică la facultatea noastră.
La sfârşitul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care s-a referit la războiul duhovnicesc, așa cum se reflectă acesta în lucrarea Sf. Nicodim Aghioritul, Războiul nevăzut, „o carte folositoare atât pentru monahi cât și pentru mireni, tâlcuită de Sfântul Teofan Zăvorâtul, ne arată cum trebuie să luptăm noi pentru a birui păcatul și moartea”. Ierarhul a arătat în continuare, că deși reprezintă o realitate incontestabilă, războiul acesta duhovnicesc dus de cel rău împotriva făpturii umane, poate fi biruit prin ancorarea nădejdii noastre în Iisus Hristos, Domnul și Stăpânul vieții noastre.
La toate slujbele săvârșite în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, răspunsurile alternative din cele două străni ale bisericii au fost date de către studenţii teologi.
În seara zilei de vineri a fost săvârşită slujba Pavecerniţei Mari cu prima parte a Acatistului Buneivestiri, după rânduiala tipiconală.
Nădăjduim într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de Post, dar şi din bogăţia cuvintelor de învățătură împărtășite celor din biserică în aceste frumoase seri duhovnicești.
Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu