Prima săptămână din Postul Mare reprezintă prin tradițiție, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, iar lunea, marțea și joia a slujbei Utreniei, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.
Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” al Facultăţii, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare, rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.
Astfel, luni seara după slujbă, Părintele Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr s-a referit la pocăință și semnificația acesteia în viața creștinului, așa cum se reflectă aceasta în conținutul Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Marţi seara, a fost săvârşită partea a doua a Canonului celui Mare dimpreună cu slujba Pavecerniţei Mari, de către de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu Părintele Decan Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja.
La sfârşitul slujbei, Preasfinția Sa a rostit şi un bogat cuvânt de învăţătură, arătând faptul că acum, în perioada Postului celui Mare, participând mai des la slujbele Bisericii suntem chemați să folosim acest timp petrecut în Biserică pentru a ne sfinți simțurile noastre și a le înduhovnici. Astfel, în Biserică, ochii, atât de expuși în a vedea priveliștile, de cele mai multe ori păcătoase din lumea aceasta, sunt chemați la a contempla frumusețea icoanelor; mintea, învăluită de multe ori în grijile lumii acesteia, este chemată să-l contemple pe Dumnezeu; limba, atât de adesea înclinată spre clevetirea și judecarea semenilor este chemată spre dialogul cu Dumnezeu prin rugăciune; făptura întreagă este chemată la manifestarea iubirii față de Dumnezeu și de semeni. Toate aceste sfaturi și povățuiri duhovnicești au menirea de a-i ajuta pe studenții teologi și pe credincioșii care frecventează în mod obișnuit rânduielile liturgice săvârșite în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă în vremea Postului Mare, pentru împodobirea lor cu florile virtuților, în așteptarea bucuriei Sfintei Învieri.
La finalul meditației Preasfințitului Episcop Dr. Emilian, Părintele Decan al Facultăţii i-a mulţumit Ierarhului pentru că, potrivit unei tradiții, deja statornicite la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a poposit și în anul acesta în mijlocul profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Teologie arădene, încununând săptămâna duhovnicească de la începutul Postului celui Mare, prin rugăciunea şi cuvântul ziditor al Preasfinţiei Sale.
Miercuri și Joi seara seara, vor fi săvârșite celelate două părți ale Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmate de slujba Pavecerniței Mari, meditațiile duhovnicești urmând să fie susținute în aceste seri de Pr. Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu și Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, preoți slujitori la acest Paraclis și cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă arădeană.
La toate slujbele săvârșite în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, răspunsurile alternative din cele două străni ale bisericii au fost date de către studenţii teologi sub directa călăuzire a dascălului de muzică, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.
În seara zilei de vineri va fi săvârşită slujba Pavecerniţei Mari cu prima parte a Acatistului Buneivestiri, după rânduiala tipiconală.
Nădăjduim într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de Post, dar şi din bogăţia cuvintelor de învățătură împărătșite celor din biserică în aceste frumoase seri duhovnicești.
Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu