Prima săptămână din Postul Mare reprezintă prin tradiție, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, iar lunea, marțea și joia a slujbei Utreniei, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.
Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” al Facultăţii, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare, rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.
Astfel, luni seara după slujbă, Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu s-a referit la treptele urcușului duhovnicesc în viața creștinului.
Marţi seara, după slujba Pavecerniţei cu cea de-a doua parte a Canonului Mare, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, a vorbit despre nejudecarea aproapelui și vederea propriilor noastre păcate, pentru rodirea unei pocăințe adevărate.
Miercuri seara, Părintele Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă, le-a vorbit studenților și credincioșilor prezenți la slujbă despre postire și importanța acesteia pentru viața duhovnicească.
Joi seara, a fost săvârşită ultima parte a Canonului celui Mare dimpreună cu slujba Pavecerniţei Mari, de soborul părinţilor profesori slujitori la Paraclisul Facultăţii, sub protia Părintelui Decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, în prezența Întâistătătorului eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, care a fost însoțit de părintele Arhid. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, cadru didactic al Facultății noastre și Inspector eparhial bisericesc în cadrul Centrului eparhial.
La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit şi un bogat cuvânt de învăţătură, arătând faptul că prin Canonul cel Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul exprimăm sentimentele noastre de pocăință pentru toate păcatele și fărădelegile pe care le-am săvârșit, dar nu întru deznădăjduirea inimii, ci cu totală nădejde în harul lui Dumnezeu, care ne poate redărui iertarea și restaurarea stării de nepătimire a primilor oameni, Adam și Eva, stare pe care aceștia au avut-o la început, dar au pierdut-o prin neascultare de Dumnezeu. În sensul acesta, a arătat Înaltpreasfinția Sa, pildele vechi și noul-testamentare, oferite cu prisosință în Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, ne cheamă și pe noi, pe de o parte la pocăință, ca plâns și tânguire pentru păcate, dar pe de altă parte și la nădejdea și bucuria, că prin harul lui Dumnezeu putem redobândi starea primordială, iertarea și sfințirea vieții noastre.
La finalul meditației Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, Părintele Decan a mulţumit în mod deosebit chiriarhului pentru că, potrivit unei tradiții deja statornicite la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a poposit și în anul acesta în mijlocul profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Teologie arădene, încununând săptămâna duhovnicească de la începutul Postului celui Mare, prin rugăciunea şi cuvântul atât de articulat teologic al Înaltpreasfinţiei Sale. Părintele Decan a arătat că prezența Întâistătătorului eparhiei în locașul de rugăciune al studenților teologi vădește grija pe care Înaltpreasfinția Sa o poartă față de formarea intelectuală și duhovnicească a viitorilor slujitori ai Sfintelor Altare din această parte de țară, fapt care îi întărește deopotrivă pe profesorii și studenții Facultății în ascultare și dragoste față de chiriarhul lor, știind că în Biserica lui Hristos, harul Preoției se dăruiește prin punerea mâinilor episcopului.
La toate slujbele săvârșite în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, răspunsurile alternative din cele două strane ale bisericii au fost date de către studenţii teologi sub directa călăuzire a profesorului de muzică al facultăţii, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.
În seara zilei de vineri a fost săvârşită slujba Pavecerniţei Mari cu prima parte a Acatistului Buneivestiri, după rânduiala tipiconală.
Nădăjduim într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de Post, dar şi din bogăţia cuvintelor de învățătură împărtășite celor din biserică în aceste frumoase seri duhovnicești.
Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu