Începutul anului 2020 a pus la dispoziția specialiștilor și a publicului interesat, prin intermediul Editurii Arhiepiscopiei Aradului, monografia-album în ediție bilingvă Învățământul teologic ortodox din Arad. Itinerar. Forme. Perspective/ The OrthodoxTheologicalEducation of Arad. Intinerary. Forms. Perspectives (487 pp.), având ca autori pe Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang. Prezenta ediție este o republicare revizuită, adăugită și actualizată a primei ediții, publicată în anul 2016.
Cartea este unică în spațiul istoriografiei ecleziastice românești prin faptul că reunește texte cu o valoare științifică deosebită, la aceasta adăugându-se pozele de epocă, unele inedite, care evocă figuri de dascăli, generații de studenți teologi, locații ale Institutului, Academiei și Facultății de Teologie și evenimente deosebite din parcursul istoric al învățământului teologic arădean. Mai concis, monografia prezintă, în texte și imagini, memoria tradiției teologice arădene cu rădăcini adânci la începutul secolului al XIX-lea.
Autorii au urmărit să prezinte formele instituționale diverse prin care a trecut această școală teologică în cei aproape 200 de ani,implicarea ierarhilor și dascălilor de teologie în promovarea, păstrarea și valorizarea credinței dreptmăritoare și a românismului într-un spațiu geografic și istoric special.
Lucrarea nu este un simplu album, ci o carte de istorie în care se află prezentate și analizate fapte istorice. Deasemenea, este și un frumos dicționar al personalităților care au activat în cadrul acestei școli teologice dar și un pios și binemeritat omagiu tuturor celor ce s-au ostenit în școala de teologie arădeană.
Prezentarea întregului conținut și în limba engleză deschide această impresionantă istorie a învățământului teologic arădean spre lumea occidentală. Prezintă valorile neamului și Bisericii noastre celorlalte Bisericii surori și confesiuni, dar și istoricilor și specialiștilor din mediile universitare eclesiastice și laice.Am putea spune că lucrarea reprezintă și un mijloc de prezentare a istoriei învățământului teologic arădean și în alte spații teologice europene, în vederea intensificării relațiilor internaționale ale Facultății de Teologie Ortodoxă.
Avem convingerea că această monografie-album în forma unei ediții bilingve îmbogățește considerabil istoria ecleziastică locală și, totodată, istoriografia de specialitate.
Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici