La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, se desfășoară în perioada 21-22 octombrie 2019, Simpozionul internaţional „Relevanța Bisericii Ortodoxe în cultura română. Interferenţe interortodoxe şi intercreştine”.
Manifestarea s-a deschis prin oficierea slujbei de Tedeum în paraclisul din curtea facultății, la care au participat, alături de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, invitații, profesorii și studenții arădeni.
A urmat, apoi, deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului, în Aula Magna din incinta Facultății de Teologie, la care au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, D-l. Dan Codre, reprezentantul Consiliului Județean Arad, Prof. Univ. Dr. Jerzy Ostapczuk, Decanul Facultății de Teologie Creștină din Varșovia (Polonia), precum și Prof. Univ. Dr. Eirini Christinaki-Glarou, de la Facultatea de Teologie din Atena (Grecia).
În deschiderea festivă a manifestării, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților de la prezidiu și din sală, precum și tuturor participanților. Preacucernicia sa a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe în cultura română în decursul secolelor, precum și rolul Bisericii în promovarea culturii române în actualitate.
După deschiderea festivă au urmat secțiunile simpozionului, care se desfășoară pe durata celor două zile, incluzând dezbateri și concluziile finale.
Manifestările s-au bucurat de participarea unor renumiți profesori de teologie din Austria (Viena), Germania (Halle, München), Grecia (Atena), Albania (Tirana), Polonia (Varșovia), Elveția (Berna), precum și de la facultățile de teologie din țară.
Simpozionul desfășurat la Arad se încadrează în manifestările Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti din Patriarhia Română.
Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang