Seara zilei de 13.11.2018, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a fost una deosebită, cu încărcătură istorică și patriotică pe de-o parte, iar pe de altă parte, una plină de emoție și de simțăminte românești autentice.
În sala Palatului Cultural din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a avut loc concertul coral, sub genericul NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN !, susținut de cele două coruri ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
Această manifestare cultural-muzicală se înscrie în șirul manifestărilor culturale organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, bucurându-se de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, acestora alăturându-se oficialitățile centrale și locale, reprezentanții Armatei Române, ai structurilor M.A.I., și bineînțeles publicul meloman, iubitor de muzică și frumos, cu rădăcini patriotice bine definite.
Concertul reprezintă un omagiu închinat făuritorilor Marii Uniri, care au pregătit în Aradul secolului al XIX – lea, Marea Unire şi care au realizat şi participat la Măritul eveniment. Este un prinos de recunoştinţă adus înaintaşilor dar şi o afirmare în actualitate a acelor valori naţionale şi spirituale care au însoţit şi susţinut devenirea neamului românesc în istorie.
Evenimentul cultural artistic a fost prezentat de Pr. Drd. Petru Ursulescu de la parohia Arad-Micalaca Nouă și doamna Camelia Circa, profesor la catedra de Limba română a Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad.
Deschiderea concertului coral s-a făcut de către corul mixt „Sfântul Maxim Mărturisitorul”, dirijat de Conf. Univ. Dr. Mircea Buta, care a intonat Imnul de Stat, muzica de Anton Pann, versuri de Andrei Mureşianu. În continuare, corul a interpretat următoarele cântece patriotice și folclorice: Se-aude glas peste Carpaţi, muzica: Lt.-colonel Florian Mihai, versuri: Emilia Dorobanţu; Fraţi români din lumea-ntreagă, melodie tradiţională, armonizare prof. Ghe. Bercea; Polieleul românilor, armonizare şi prelucrare Mircea Buta; La fântână, prelucrare de Augustin Bena: Chindia – de Alexandru Paşcanu; Omul când e necăjit de Nicolae Oancea; Nu mă călca, mândro, pe picior de Nicolae Ursu. Ultimele două piese au fost acompaniate de către cvartetul „Debussy” de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, condus de d-l profesor Dan Boar.
În partea a doua a concertului, a urmat repertoriul corului bărbătesc „Atanasie Lipovan”, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, compus din următoarele piese patriotice și folclorice: Du-te dor, muzica Nicodim Ganea, solist Prof. Marius Lăscoiu; Dorulețul, muzica I.D. Chirescu; Sârba în căruță, muzica Gheorghe Danga; Ana Lugojana, muzica de Ion Vidu, Sus inima români, muzica Nicolae Oancea; Du-te dor, muzica Timotei Popovici și Nu uita că ești român !, din repertoriul tradițional patriotic.
Invitatul de onoare la acest concert a fost Orchestra Rapsodia din Arad, condusă de maestrul Vasile Rus. În acompaniamentul acestei prestigioase orchestre, corurile reunite ale Facultății de Teologie, au interpretat următoarele piese tradiționale patriotice: Treceţi batalioane române Carpaţii, Noi suntem români și Hai să-ntindem hora mare, piese armonizate pentru cor de Mircea Buta, iar pentru orchestră, de Vasile Rus, la primele două piese fiind solist Ștefan Muț, student în anul IV.
Concertul s-a încheiat cu tradiționalul La mulți ani !
Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean