Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost marcat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, în zilele de 30-31 octombrie 2018, printr-un Simpozion Național, cu tema „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire de la 1918. Contribuția teologiei arădene”. Această manifestare academică se desfășoară sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, printr-un proiect sprijinit de către Centrul Municipal de Cultură Arad.
Lucrările simpozionului au debutat cu Slujba de Tedeum, oficiată în Capela Facultății de Teologie și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei al Aradului, precum și a participanților la lucrările simpozionului și a studenților teologi.
În deschiderea manifestării, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat un cuvânt de salut invitaților de la prezidiu și din sală, precum și tuturor participanților, subliniind rolul instituțiilor de învățământ din secolul al XIX-lea, Preparandia și Institutul Teologic, aflate sub egida Bisericii, în afirmarea ideilor naționale, idei care vor produce mutații majore în gândirea și evoluția unității naționale. Câteva puncte urmărite în lupta pentru emanciparea națională, au fost evidențiate de către părintele decan: episcop de neam român la Arad; limba română în cult; folosirea grafiei latine; înființarea de școli pentru culturalizarea poporului; răspândirea credinței și a culturii române prin tipărituri; cultivarea și afirmarea unității de credință și de neam la nivelul fiecărei parohii.
A urmat cuvântul de salut al doamnei Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, apoi mesajul domnului Ing. Dr. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad, mesajul cancelariei Instituției Prefectului Județului Arad, transmis de domnul consilier Flavius Morar, precum și mesajul Președintelui Consiliului Județean Arad, prezentat de domnul consilier Dan Codre.
În încheierea festivității Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a rostit o alocuțiune, evidențiind unitatea națională și bisericească a românilor de pretutindeni, dar și locul central al Aradului în făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat conștiința Bisericii din Transilvania care dintotdeauna a sărbătorit data de 1 Decembrie, punându-o în legătură cu pomenirea mitropolitului Andrei Șaguna din data de 30 noiembrie. Faptele și realizările marelui mitropolit Andrei Șaguna au netezit și consolidat drumul spre împlinirea idealului de unitate. Trei personalități marcante, cu rol hotărâtor în împlinirea actului de la Alba Iulia, au fost amintite de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Dr. Timotei, personalități din viața culturală a Aradului: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu.
După deschiderea festivă au urmat lucrările simpozionului, care se vor desfășura până miercuri, 31 octombrie, la orele prânzului, incluzând dezbateri și concluziile simpozionului.
Manifestarea s-a bucurat de participarea decanilor și profesorilor de teologie din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Târgoviște, Timișoara, Caransebeș, profesori și istorici din țară și din municipiul Arad, și bineînțeles, profesorii facultății gazdă, înscriindu-se în manifestările Anului Omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang