În ziua de 5 septembrie a.c. au fost programate pentru susținere publică două teze de doctorat în domeniul Dreptului bisericesc.
Astfel, Pr. Traian Nojea a elaborat și susținut în fața comisiei lucrarea cu titlul: Primatul papal în perioada secolelor XII-XV: de la „honoris” la „jurisdictionis”, o cercetare întreprinsă sub îndrumarea ştiinţifică a Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus. Din comisie au făcut parte Părinții profesori: Georgică Grigoriță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Marius Țepelea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea și Irimie Marga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, sub președinția Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja.
Din referatul coordonatorului s-au reținut următoarele: „Abordarea unei teme puţin cercetate în teologia ortodoxă contemporană a impus candidatului un volum impresionant de muncă asiduă în descoperirea tuturor aspectelor referitoare la această temă. Corecta evaluare a primatului papal în perioada secolelor XII-XV a necesitat un efort considerabil de iniţiere în cele mai nuanţate aspecte ale problematicii, o cunoaştere aprofundată a documentelor, de cele mai multe ori inedite, în domeniu şi o delimitare exactă a perioadelor istorice, teologice şi culturale. Pregătirea canonică şi teologică remarcabilă, gândirea juridică şi canonică nuanţată şi echilibrată, discernământul matur în selectarea şi interpretarea izvoarelor bibliografice au concurat la elaborarea unei lucrări foarte valoroase, care va constitui, cu siguranţă, după publicarea şi receptarea ei teologică, un reper necesar oricăror cercetări ulterioare în domeniu. Investigaţia serioasă şi izvoarele bibliografice de primă mărime, i-au permis candidatului să nuanţeze limbajul canonic şi teologic utilizat şi să transmită un volum impresionant de informaţii într-o formă concisă, sistematizată şi fluentă. Consideraţiile sau aprecierile făcute asupra primatului papal și a principiilor lui de interpretare sunt extrem de pertinente, consistente şi oneste”.
În cea de-a doua parte a zilei, în prezența a trei arhierei: Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a Preasfințiților Părinți Dr. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preacuviosul ieromonah Iachint-Cătălin Vardianu, și-a prezenta teza de doctorat intitulată: Administrarea bunurilor Bisericii Ortodoxe Române potrivit reglementărilor ecleziale și legislației de Stat din secolul al XV-lea până în prezent, cercetare efectuată sub coordonarea Părintelui profesor Constantin Rus.
În componența comisiei amintite mai sus s-a numărat și Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
După prezentarea tezei de către candidat, din referatul coordonatorului s-au reținut următoarele: „Lucrarea de față se prezintă drept o analiză științifică din punct de vedere canonic, juridic și teologic a acestor dispoziții privind administrarea bunurilor bisericești și a principiilor de interpretare a lor în Dreptul canonic ortodox. Ea reprezintă un interes major pentru teologia românească, în special datorită unicității și complexității subiectului abordat, putând fi considerată o monografie completă referitoare la această temă. Subiectul, de o deosebită profunzime și actualitate, tratează importanța interpretării acestor norme în cadrul tradiției canonice a Răsăritului creștin, iar aprofundarea sa a necesitat o susținută activitate de cercetare în țară și în străinătate. Autorul, pe parcursul lucrării, a dat dovadă de o bună orientare în tematică, parcurgând literatura de specialitate și argumentând pe baza izvoarelor canonice recentrarea înțelegerii tradiției canonice ortodoxe pe viața complexă a Bisericii, iar nu pe forme sociale, organizatorice sau juridice predeterminate”.
În urma deliberării Comisiei, celor doi candidați le-a fost conferit titlul de doctor, aceștia depunând apoi jurământul.
Părintele decan Cristinel Ioja le-a mulțumit ierarhilor pentru cinstea arătată școlii teologice arădene, prin prezența lor, felicitându-i pe noii doctori pentru munca de cercetare depusă în elaborarea acestor lucrări de specialitate.
ÎPS Arhiepiscop Timotei și-a exprimat bucuria resimțită prin prezența PS Episcop-vicar Timotei Prahoveanul, cât și pentru frumoasa prezentare realizată de candidat.
La rându-i, PS Timotei Prahoveanul a apreciat laudativ bogata activitate a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, felicitându-l pe candidat, acesta fiind un fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, viețuitor al Mănăstirii Radu-Vodă din capitala țării.
Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu