În perioada 1-5 noiembrie, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, se desfășoară Simpozionul național interdisciplinar Adevăr, Cunoaștere, Credință – perspective științifice, filosofice și teologice, ajuns la a VI-a ediție și reunind anul acesta specialişti din cinci centre universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Arad.
Organizarea și desfășurarea acestui simpozion are loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, al conducerii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad şi cu implicarea Directorilor Centrelor de Cercetare din Universitatea Bucureşti, Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași şi Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.
Simpozionul a debutat joi, 2 noiembrie 2017, la ora 9, cu oficierea unui Tedeum în capela facultății, de către IPS Timotei Arhiepiscopul Aradului, alături de Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teolgoie din București și de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad. La acesastă slujbă au fost prezenți participanții la simpozion, cadrele și studenții Facultății de Teologie din Arad.
În continuare, în aula facultății, a avut loc deschiderea festivă a simpozionului prin citirea mesajului PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Dl. Conf. Dr. Adrian Lemeni, Directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filozofie și Știință al Universității din București. După citirea mesajului au urmat alocuțiuni din partea Doamnei Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnului Jurist Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, Domnului Ing. Dr. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad, Domnului Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni, Diac. Lect. Univ. Dr. Sorin Mihalache și Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu.
În încheiere, ÎPS Timotei Arhiepiscopul Aradului a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța desfășurării unui astfel de dialog, organizat la Facultatea de Teologie din Arad, în ajunul centenarului Marii Uniri, în contextul în care Aradul a fost un puct de referință în structura țării. La fel, a amintit marile peronalități arădene care au luptat pentru idealul național, cum ar fi Dimitrie Țichindeal și Moise Nicoară, precum și alte personalități care au avut legătură cu Aradul, precum Gheorghe Lazăr. Deasemenea, a aminiti că împlinirea a 10 ani de dialog interdisciplinar coincide cu împlinirea a 10 ani de patriarhat a PF Părinte Daniel care este inițiatorul acestui gen de dialog în mediul academic românesc.
Tot în cadrul sesiunii de deschidere a avut loc un moment festiv constând în conferirea Diplomei de excelență și Placheta „Aurel Vlaicu”, de către Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru iniţierea, implementarea şi dezvoltarea dialogului dintre Teologie-Filosofie-Ştiinţă în România. Aceeași distincție a fost conferită și Dl. Conf. Dr. Adrian Lemeni, pentru implementarea şi dezvoltarea dialogului dintre Teologie-Filosofie-Ştiinţă în România; Părintelui Diac. Lect. Univ. Dr. Sorin Mihalache, pentru implementarea şi dezvoltarea dialogului dintre Teologie-Filosofie-Ştiinţă în România; Părintelui Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, pentru dezvoltarea Teologiei Dogmatice Ortodoxe în România.
Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad, în calitate de gazdă, a moderat deschiderea festivă a simpozionului. În cuvântul de bun venit adresat invitaților, oficialităților și participanților, Preacucernicia sa a precizat că „anul trecut, Facultatea de Teologie din Arad a aniversat 25 de ani de existenţă în Universitate, ea continuând Tradiţia teologică din partea de vest a României care îşi are începuturile într-un mod organizat în anul 1812 şi 1822. Una dintre exigenţele fiinţării unei Facultăţi de Teologie în Universitate, pe lângă vocaţia eclezială este interdisciplinaritatea. De aceea, Dialogul dintre Ştiinţă, Filosofie şi Teologie pe care-l găzduim în aceste zile reprezintă, pe de o parte, o provocare pe care ne-am asumat-o cu responsabilitate, iar pe de altă parte, o onoare şi un exerciţiu formidabil de deschidere dialogică spre alte domenii ale cunoaşterii”.
După o scurtă pauză au urmate cele două sesiuni în plen. Prima sesiune a fost moderată de către Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad. În această sesiune au conferențiat: Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru (Membru corespondent al Academiei Române și Rectorul Universității din București) cu tema: Argumentul ontologic goedelian și Conf. Dr. Adrian Lemeni (Directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filozofie și Știință al Universității din București) cu tema: Adevăr și demonstrație. De la formularea teoremelor de incompletitudine ale lui Godel la cunoașterea prin credință ca vedere mai presus de orice înțelegere.
Sesiunea a doua a fost moderată de către Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru și a avut ca referenți pe Cercetător gr. I Dr. Ștefan Cârstea (Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București) cu tema: Pot fi „deduse” principiile fizicii clasice din cele 10 porunci?și Diac. Lect. Univ. Dr. Sorin Mihalache (Directorul Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filozofie și Știință al Universității „Al. I. Cuza” din Iași) cu tema: Scara ireductibilităților. De la cosmologie la neuroștiințe. Despre câteva dificultăți în abordările științifice ale lumii fizice și relevanța lor în problema cunoașterii și a adevărului. O perspectivă a teologie creștine.
Coordonatele pe care se desfășoară acest dialog interdisciplinar sunt: a) deschiderea şi conlucrarea prin dialog şi proiecte concrete între reprezentanţii mai multor domenii ale cunoaşterii; b) cultivarea unei conştiinţe a dialogului prin depăşirea poziţiilor ideologice şi auto-suficiente care au marcat semnificativ istoria modernă a umanităţii; c) angajarea dimensiunii mărturisitoare a teologiei ortodoxe şi a metodei paradoxale în cunoaştere, fundamentată pe ethosul şi Tradiţia dogmatică şi experimentală a Bisericii; d) construcţia unui cadru viabil de conlucrare între Biserică şi Universităţi pe teme actuale care privesc omul şi cosmosul; e) iradierea concluziilor dialogului în mediul academic şi societatea actuală în vederea unei cunoaşteri integrale.
Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang