Cu binecuvântarea Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi la invitaţia Asociaţiei Logos din Deva, în ziua de miercuri, 22 Martie 2017, Pr. Dr. Ştefan Negreanu, Lector Universitar în cadrul Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, a susţinut o conferinţă la Casa de Cultură din Deva.
Tema conferinţei a fost: „Un Episcop mărturisitor: Grigorie Leu”.
După prezentarea invitatului, făcută de gazda conferinţei – Pr. Adrian Bohuşi, în prima parte, Pr. Ştefan Negreanu a făcut o scurtă evidenţiere a temei propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2017, şi anume: Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Alocuţiunea a fost urmată de schiţarea vieţii PS. Grigorie Leu (1881 – 1949), între care amintim următoarele: s-a născut în ziua de 2 mai 1881, în localitatea Ţuţcani, jud. Vaslui, iar după ce a terminat cursurile Seminariilor din Roman şi Iaşi, a fost hirotonit preot pe seama parohiei ortodoxe din comuna Oancea, jud. Galaţi, iar în paralel a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Între 1916-1918 a fost directorul Seminarului din Ismail (Ucraina de azi), iar în 1924 este ales vicar al Mitropoliei Iaşilor, fiind sfinţit arhiereu în acelaşi an. În 1936 Ps. Grigorie Leu a fost numit episcop al Argeşului, iar după patru ani, în 1940, ajunge episcop de Huşi, unde a rămas în funcţie până la 5 februarie 1949. În anul 1949 Episcopia Huşilor este desfiinţată, teritoriul ei fiind împărţit între Episcopia Romanului şi Episcopia de Galaţi, iar episcopul Grigorie Leu este pensionat. Moare la Huşi, după câteva săptămâni de la pensionare, fiind otrăvit. A fost înmormântat în spatele altarului Catedralei Episcopale din Huşi. Bineînţeles, toată prezentarea vieţii PS. Grigorie Leu, a fost făcută şi completată de schiţarea contextului istorico-politico-religios în care ierarhul a trăit, evidenţiind totodată, rolul important pe care l-a avut, anume acela de apărător al Bisericii şi al dreptei credinţe.
În a doua parte a conferinţei, invitatul a răspuns întrebărilor venite din public, vizând atât tema tratată de conferenţiar, dar mai ales teme cu profund caracter duhovnicesc.
Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean